Правовий статус дітей у міжнародному гуманітарному праві: гарантії захисту та проблеми їх реалізації в умовах війни - Мельник, Олександр Володимирович; Melnyk, Oleksandr V (Одеса : Фенікс, 2026)
Проблематика правового захисту дітей у межах міжнародного гуманітарного права почала активно розвиватися після завершення Другої світової війни. Водночас у положеннях Гаазької конвенції про закони та звичаї війни діти не були виокремлені як самостійні суб’єкти правового захисту – увага приділялася загальним гарантіям для цивільного населення в умовах війни. Суттєвий крок уперед було здійснено з ухваленням у 1949 році Женевськими конвенціями, якими передбачено правові гарантії захисту дітей під час міжнародних збройних конфліктів. У цих актах також закріплено спеціальні положення, спрямовані на мінімізацію негативних наслідків війни для дітей.
Мельник О. В. Правовий статус дітей у міжнародному гуманітарному праві: гарантії захисту та проблеми їх реалізації в умовах війни. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 100-102. URL: https://doi.org/10.32837/11300.32996
Keywords: міжнародне гуманітарне право; права дитини; правовий статус дитини; воєнні злочини проти дітей; гарантії правового захисту дітей; захист дітей у збройних конфліктах; international humanitarian law; children’s rights; protection of children in armed conflicts; legal status of the child; war crimes against children; guarantees of legal protection of children