Формування доктрини позитивних зобов’язань держави Європейським судом з прав людини - Христова, Г. О.; Khrystova, G. O. (Одеса : Фенікс, 2013)
У статті визначаються роль судової практики у розвитку правових доктрин, основні етапи формування доктрини позитивних зобов’язань держави Європейським судом з прав людини, її зміст, юридичні підстави та різновиди таких зобов’язань за конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод; узагальнюються основні принципи, на яких ґрунтується доктрина позитивних зобов’язань держави у сфері прав людини, та доводиться необхідність врахування цієї доктрини на національному рівні.

В статье определяются роль судебной практики в развитии правовых доктрин, основные этапы формирования доктрины позитивных обязательств государства европейским судом по правам человека, её содержание, юридические основания и разновидности таких обязательств по конвенции о защите прав человека и основных свобод; обобщаются базовые принципы, из которых исходит доктрина позитивных обязательств государства в сфере прав человека, а также обосновывается необходимость учета этой доктрины на национальном уровне.

The article is devoted to the role of judicial practice in formation of legal doctrines; the basic phases in development of the doctrine of positive obligations of the state by the European court of human rights, its substance, legal grounds and groups of such obligations under the Convention for the Protection of human Rights and fundamental freedoms; the main principles of the doctrine of positive obligations and the necessity of implementation of this doctrine at the national level.
Христова Г. О. Формування доктрини позитивних зобов’язань держави Європейським судом з прав людини / Г. О. Христова // Правове забезпечення ефективного виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини : матер. 2-ї Міжнар. наук.-практ. конф. (Одеса, 20-21 вересня 2013 р.) / за ред. С. В. Ківалова ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2013. – С. 105-119.
Keywords: правова доктрина; права людини; негативні і позитивні зобов’язання держави; Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод; практика Європейського суду з прав людини; правовая доктрина; права человека; негативные и позитивные обязательства государства; Конвенция о защите прав человека и основных свобод; практика Европейского суда по правам человека; legal doctrine; human rights; negative and positive obligations of the state; the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms; case-law of the European Court of human Rights