Управління командами розробників в ІТ-компаніях : бакалаврська робота - Ташматов, Даніїл Вячеславович (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
Кваліфікаційна робота на тему «Управління командами розробників в ІТ-компаніях» на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 «Менеджмент», галузь знань 07 «Управління та адміністрування», містить 4 рисунки, 11 таблиць, 42 літературних джерела за переліком посилань. Робота виконана на 60 сторінках загального тексту та 50 сторінках основного тексту. Метою роботи є розробка науково обґрунтованих рекомендацій щодо вдосконалення управління командами розробників в ІТ-компаніях на основі комплексного теоретичного аналізу та емпіричного дослідження практики діяльності ТОВ «СТФАЛКОН». В роботі досліджено теоретичні підходи та моделі управління командами в сучасному менеджменті, розкрито особливості управління в ІТ-сфері, проаналізовано методології та інструменти управління командами розробників (Agile, Scrum, Kanban, SAFe, Jira тощо). На прикладі ТОВ «СТФАЛКОН» проведено аналіз організаційно-економічних показників компанії, оцінку існуючої системи управління командами розробників та виявлено ключові проблеми. Розроблено пропозиції щодо оптимізації процесів управління та організації роботи команд, проаналізовано витрати на їх впровадження та обґрунтовано економічну ефективність запропонованих заходів. Результати роботи можуть бути використані в практичній діяльності українських ІТ-компаній середнього розміру для підвищення ефективності команд розробників, мотивації персоналу та адаптивності в умовах цифрової трансформації й нестабільності зовнішнього середовища. Можливими напрямками подальших досліджень є інтеграція штучного інтелекту в процеси управління командами, вивчення впливу гібридних та віртуальних форматів роботи на продуктивність команд. The bachelor's qualification thesis on the topic “Managing Development Teams in IT Companies” for obtaining the first (bachelor’s) level of higher education in specialty 073 “Management”, field of knowledge 07 “Management and Administration”, contains 4 figures, 11 tables, and 42 references. The work is performed on 60 pages of total text and 50 pages of main text. The purpose of the thesis is to develop scientifically substantiated recommendations for improving the management of development teams in IT companies based on a comprehensive theoretical analysis and an empirical study of the practical activities of LLC “STFALCON”. The thesis investigates theoretical approaches and models of team management in contemporary management science, reveals the specific features of management in the IT sector, and analyzes methodologies and tools for managing development teams (Agile, Scrum, Kanban, SAFe, Jira, etc.). Using the example of LLC “STFALCON”, the organizational and economic performance of the company was analyzed, the existing development team management system was evaluated, and the key problems were identified. Proposals for optimizing management processes and team organization were developed, implementation costs were analyzed, and the economic efficiency of the proposed measures was substantiated. The results of the work can be applied in the practical activities of Ukrainian medium-sized IT companies to enhance the efficiency of development teams, increase staff motivation, and improve adaptability under conditions of digital transformation and external environmental instability. Possible directions for further research include the integration of artificial intelligence into team management processes, studying the impact of hybrid and virtual work formats on team productivity.
Ташматов Д. В. Управління командами розробників в ІТ-компаніях : бакалаврська робота. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. 60 с.
Keywords: УПРАВЛІННЯ КОМАНДАМИ; ІТ-КОМПАНІЇ; AGILE-МЕТОДОЛОГІЇ; SCRUM; KANBAN; ПСИХОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА; МОТИВАЦІЯ; ЕФЕКТИВНІСТЬ КОМАНД; DEVELOPMENT TEAM MANAGEMENT; IT COMPANIES; AGILE METHODOLOGIES; PSYCHOLOGICAL SAFETY; MOTIVATION; TEAM EFFECTIVENESS