Психологічні особливості формування самосвідомості підлітків у процесі кіберсоціалізації : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Дудик, Юлія Олексіївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Здійснено теоретико-методологічний аналіз останніх досліджень та публікацій з проблеми дослідження, який показав, що під час кіберсоціалізації самосвідомість особистості може зазнавати значних змін через зростання ролі віртуального образу. Отримані під час емпіричного дослідження дані показали що сучасні підлітки проводять дуже багато часу, взаємодіючи з кіберпростором. Це неминуче відбивається на становленні та розвитку їхньої самосвідомості. З одного боку самооцінка та самоставлення може підвищуватись під впливом розвиваючих ресурсів, самореалізації та самопрезентації в інтернет-спільноті, з іншого, що зустрічається найчастіше, надмірне занурення до кіберсередовища та інтернет залежність може призводити до зниження самооцінки, завищення рівня домагань, негативних змін у самоставленні, неправильного формування «Я-концепції». За результатами дослідження сформульовано практичні рекомендації щодо формування самосвідомості підлітків у процесі кіберсоціалізації. У роботі наведено результати емпіричного дослідження психологічних особливостей формування самосвідомості підлітків у процесі кіберсоціалізації. Показано, що соціалізація сучасних підлітків відбувається під значним впливом інформаційно-комунікаційних технологій та кіберпростору, що призводить до трансформації в тому числі самосвідомості особистості. The work presents the results of an empirical study of the psychological features of the formation of self-awareness of teenagers in the process of cyber socialization. It is shown that the socialization of modern teenagers takes place under the significant influence of information and communication technologies and cyberspace, which leads to transformation, including the self-awareness of the individual. A theoretical and methodological analysis of the latest research and publications on the research problem was carried out, which showed that during cyber socialization, the self-awareness of an individual can undergo significant changes due to the growing role of the virtual image. The data obtained during the empirical research showed that today's teenagers spend a lot of time interacting with cyberspace. This inevitably affects the formation and development of their self-awareness. On the one hand, self-esteem and self-esteem can increase under the influence of developing resources, self-realization andself-presentation in the Internet community, on the other hand, which occurs most often, excessive immersion in the cyber environment and Internet addiction can lead to a decrease in self-esteem, an increase in the level of harassment, negative changes in self-esteem, incorrect formation of the "self-concept". Based on the results of the study, practical recommendations were formulated for the formation of self-awareness of teenagers in the process of cyber socialization.
Дудик Ю. О. Психологічні особливості формування самосвідомості підлітків у процесі кіберсоціалізації : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Ю. О. Дудик. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 56 с.
Keywords: кіберсоціалізація; соціалізація; стадія індивідуалізації; самооцінка; рівень домагань; самоставлення; інтернет-залежність; кіберпростір; підлітковий вік; Я-концепція; cyber socialization; socialization; stage of individualization; self- esteem; level of harassment; self-attachment; Internet addiction; cyberspace; adolescence; self-concept