Оптимізація бізнес-процесів підприємства за допомогою технологій машинного навчання : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Глевич, Дар`я Юріївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему «Оптимізація бізнес-процесів підприємства за допомогою технологій машинного навчання, на прикладі ТОВ «ЛАМАН ШИПІНГ» на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 Менеджмент, освітньою програмою: ІТ-менеджмент та маркетинг, містить 5 рисунки, 6 таблиці, 25 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 60 сторінці загального тексту і 52 сторінках основного тексту. Метою роботи є розробка теоретико-практичних підходів до оптимізації бізнес-процесів підприємства шляхом застосування технологій машинного навчання. Досліджено теоретичні основи бізнес-процесів і потенціал машинного навчання для їх удосконалення, проаналізовано передумови впровадження ML на прикладі ТОВ «ЛАМАН ШИПІНГ», розроблено пропозиції щодо автоматизації ціноутворення та корегування KPI управлінського персоналу з використанням ML-моделей. На основі фінансових даних підприємства проведено оцінку ефективності запропонованих рішень, що передбачає зростання доходу та оптимізацію витрат. Результати роботи можуть бути використані при управлінні логістичними підприємствами для підвищення операційної ефективності, автоматизації процесів, прогнозування попиту та адаптації до змін ринкових умов. Можливими напрямками подальших досліджень є аналіз довгострокового впливу машинного навчання на логістичні підприємства, розробка стратегій його впровадження для малого бізнесу та вивчення етичних аспектів використання ML у менеджменті. Qualification work on the topic “Optimization of Enterprise Business ProcessesUsing Machine Learning Technologies, exemplified by LAMAN SHIPPING LLC” forobtaining the first (bachelor’s) level of higher education in the specialty 073 Management, educational program: IT Management and Marketing, contains 5 figures,6 tables, and 25 literary sources in the reference list. The work is completed on 60 pages of total text and 52 pages of main text. The purpose of the work is to develop theoretical and practical approaches to optimizing enterprise business processes through the application of machine learning technologies. The theoretical foundations of business processes and the potential of machine learning for their improvement were explored, the prerequisites for implementing ML were analyzed using the example of LAMAN SHIPPING LLC, and proposals were developed for automating pricing and adjusting managerial personnel KPIs using ML models. Based on the enterprise’s financial data, an evaluation of the effectiveness of the proposed solutions was conducted, forecasting revenue growth and cost optimization. The results of the work can be utilized in the management of logistics enterprises to enhance operational efficiency, automate processes, forecast demand, and adapt to changing market conditions. Possible directions for further research include analyzing the long-term impact of machine learning on logistics companies, developing strategies for its implementation in small businesses, and exploring the ethical aspects of using ML in management.
Глевич Д. Ю. Оптимізація бізнес-процесів підприємства за допомогою технологій машинного навчання : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / . – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 60 с.
Keywords: МЕНЕДЖМЕНТ; МАШИННЕ НАВЧАННЯ; БІЗНЕС-ПРОЦЕСИ; ЛОГІСТИКА; ЦИФРОВА ЕКОНОМІКА; MANAGEMENT; MACHINE LEARNING; BUSINESS PROCESSES; LOGISTICS; DIGITAL ECONOMY