Розробка комплексної системи захисту від атак, що використовують методи соціальної інженерії : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Ханов, Богдан Валентинович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему «Розробка комплексної системи захисту від атак, що використовують методи соціальної інженерії». Для здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 Кібербезпека. Робота виконана на сторінках загального тексту та сторінках основного тексту. У сучасному цифровому світі темпи розвитку технологій супроводжуються зростанням кількості кіберзагроз, серед яких особливу небезпеку становлять атаки, що базуються на маніпуляції свідомістю користувачів. Дане дослідження присвячене створенню ефективного інструментарію для протидії таким атакам. Основна ціль роботи - розробити комплексну систему захисту, яка поєднує як технічні, так і організаційні заходи безпеки. У теоретичній частині дослідження розглянуто класифікацію методів соціальної інженерії, їхні особливості та сценарії застосування. Детально проаналізовано чинні стратегії протидії, а також обґрунтовано необхідність інтеграції профілактичних заходів, включаючи навчання персоналу, моніторинг активності користувачів та впровадження відповідного програмного забезпечення. Запропонована система захисту включає декілька рівнів перевірки й реагування на інциденти, що дозволяє вчасно виявляти спроби маніпуляцій і нейтралізувати їх наслідки. Розроблені в межах цієї роботи підходи можуть слугувати основою для подальшого впровадження практичних рішень у сфері захисту від соціальної інженерії. Вони стануть у пригоді фахівцям з інформаційної безпеки, аналітикам ризиків та керівникам організацій, які прагнуть сформувати ефективну систему захисту від маніпулятивних атак, що базуються на використанні людського чинника. Оскільки робота має теоретичний характер, вона спрямована на узагальнення знань і формування системного бачення проблеми. Qualification Thesis on the Topic: "Development of a Comprehensive Protection System Against Attacks Using Social Engineering Techniques" Submitted for the attainment of the first (bachelor's) level of higher education in the specialty 125 – Cybersecurity. The thesis is presented on pages of total text and pages of main content. In today’s digital era, the rapid advancement of technology is accompanied by a rise in cyber threats, among which attacks based on the manipulation of users’ behavior pose a particular danger. This thesis focuses on developing effective tools to counter such attacks. The main objective of the work is to design a comprehensive protection system that integrates both technical and organizational security measures. The theoretical part of the study examines the classification of social engineering methods, their key features, and common use cases. Current defense strategies are thoroughly analyzed, and the necessity of implementing preventive measures such as staff education, user activity monitoring, and appropriate software solutions is substantiated. The approaches developed within this thesis can serve as a foundation for future implementation of practical solutions in the field of social engineering defense. They may be useful for cybersecurity professionals, risk analysts, and organizational leaders seeking to establish an effective strategy against manipulation-based attacks that exploit the human factor. As a theoretical work, the thesis is aimed at consolidating knowledge and forming a comprehensive understanding of the issue.
Ханов Б. В. Розробка комплексної системи захисту від атак, що використовують методи соціальної інженерії : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / Б. В. Ханов. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 64 с.
Keywords: СОЦІАЛЬНА ІНЖЕНЕРІЯ; КІБЕРБЕЗПЕКА; ЗАХИСТ; АТАКИ; НАВЧАННЯ ПЕРСОНАЛУ; МОНІТОРИНГ; РІВНІ ПЕРЕВІРКИ; ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА; АНАЛІЗ РИЗИКІВ; SOCIAL ENGINEERING; CYBERSECURITY; PROTECTION; ATTACKS; STAFF TRAINING; MONITORING; LEVELS OF VERIFICATION; INFORMATION SECURITY; RISK ANALYSIS