Сьома хвиля світового дослідження цінностей (World Values Survey): історія, методологія та методика - Сакало, О. Є.; Сакало, Олександр Євгенійович; Sakalo, Oleksandr Y. (Одеса, 2021)
У статті розглядається наймасштабніший нині міжнародний дослідницький проєкт аналізу соціальних цінностей «Світове дослідження цінностей» (World Values Survey, далі – WVS). Автор описує історію започаткування та становлення проєкту WVS, акцентує увагу на ключовій ролі професора Р. Інглхарта у створенні та розвитку цього дослідження. Визначається загальна мета проєкту – аналіз людських цінностей, переконань та норм у порівняльній транснаціональній та часовій перспективах. У роботі розглядаються організаційна структура, мета та функції Всесвітньої асоціації дослідження цінностей (WVSA). Стисло характеризуються особливості та результати шести перших хвиль WVS. Головну увагу автор звертає на аналіз останньої наразі хвилі дослідження – сьомої. Вивчається її методологія, методика та особливості. Так, визначаються стратегічні цілі сьомої хвилі. Зазначається, що вона продовжує моніторинг культурних цінностей, ставлень і переконань щодо статі, сім’ї та релігії; бідності; освіти, охорони здоров’я та безпеки; соціальної толерантності й довіри; ставлення до багатосторонніх інститутів; культурних відмінностей та подібностей між регіонами та суспільствами. Водночас фіксується поява таких нових тем, як питання справедливості, моральних принципів, корупції, відповідальності та ризику, міграції, національної безпеки та глобального управління. Аналізується дизайн та особливості анкети, що використовувалася під час сьомої хвилі WVS. Характеризується модель вибірки, визначаються критерії її формування. З’ясовуються основні методи збору інформації. Робиться висновок про те, що вивчення соціальних цінностей у міжнародному масштабі є надзвичайно цікавим та перспективним, адже надає можливість глибинного багатофакторного аналізу як сучасного стану та особливостей суспільства (країни), так і прогнозування динаміки розвитку суспільств, їх еволюції в тому чи іншому напрямі.

The article studies the largest contemporary international research project that analyzes social values, i.e. the World Values Survey, hereinafter – WVS. The author describes the history of the WVS project, emphasizing the key role of Professor Ronald Inglehartin initiating and developing this research. The general purpose of the project is an analysis of human values, beliefs and norms from the comparative transnational and time perspective. The paper considers the organizational structure, purpose and functions of the World Values Survey Association (WVSA). The author gives a brief review of the features and results of the first six waves of WVS although the focus of the paper is on the most recent wave of research (WVS-7). He observes its methodology, techniques and features. In particular, the author determines the strategic goals of the seventh wave. It is noted that, similar to the previous waves, it measures cultural values, attitudes and beliefs towards gender, family and religion, attitudes and experience of poverty, education, health and security, social tolerance and trust, attitudes towards multilateral institutions, cultural differences and similarities between regions and societies. At the same time, such new topics as the issues of justice, moral principles, corruption, accountability and risk, migration, national security and global governance have been added. The article analyzes the design and peculiarities of the WVS-7 questionnaire and describes its sample model and the main methods of data collection. The author concludes that the study of social values on an international scale is extremely interesting and promising because it allows the social scientists to make a deep multifactor analysis, both of the current condition and features of society (countries) and of forecasting the dynamics of societies and their evolution in various directions.
Сакало О. Є. Сьома хвиля світового дослідження цінностей (World Values Survey): історія, методологія та методика / О. Є. Сакало // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 31. - С. 69-73. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i31.1005
Keywords: суспільство; соціальні цінності; Світове дослідження цінностей; сьома хвиля WVS; методологія; анкета; society; social values; World Values Survey; the seventh wave of WVS (WVS-7); methodology; questionnaire; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES