Форми використання діпфейків в інтернеті майбутнього - Подобний, О. О.; Подобний, Олександр Олександрович; Слатвінська, В. М.; Слатвінська, Валерія Миколаївна (Одеса : Міжнар. гуманітар. ун-т, 2022)
В статті досліджено питання щодо форм використання діпфейків в інтернеті майбутнього. Зазначено, що ні підроблені відео, ні дезінформація як такі не є новим явищем – новим є все більша простота їх створення, підвищення їхньої якості та можливості їх розповсюдження . Глибокі підробки являють собою значний ризик для автентичності та безпеки сучасних інформаційних засобів. Вони можуть використовуватися як інструменти політичної пропаганди, поширення дезінформації, шахрайства з ідентифікацією особистості та шантажу. Небезпека діпфейків в тому, що технологія може бути використана для того, щоб змусити людей повірити в те, що щось є реальним, коли це не так. Ця технологія є дуже ефективною, але якщо її використовувати під час соціальної інженерії, то це одне, а якщо в процесі навчання (зокрема при проведення практичних занять з криміналістичної техніки) ‒ це інше. Етикет у сфері високих інформаційних технологій не будується швидко, але технічний прогрес, який спостерігаємо, і Декларація потребують перегляду ставлення до способів використання технології, що базується на алгоритмах машинного навчання і штучного інтелекту.
Подобний О. О. Форми використання діпфейків в інтернеті майбутнього / О. О. Подобний, В. М. Слатвінська // «Чорноморські наукові студії» : Матер. VІIІ Всеукр. мульти- дисциплінар. конф. (м. Одеса, 24 черв. 2022 року). – Одеса : Міжнар. гуманітар. ун-т, 2022. – С. 97-99.
Keywords: Діпфейк; дезінформація; кібершахрайство; Deepfake; misinformation; cyber fraud; Research Subject Categories::TECHNOLOGY