Політичні технології та моральний вибір: етичні точки зіткнення - Онищенко, О. О.; Onyshchenko, O. O. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021)
У статті розглянуто співвідношення політики та моралі, розкрита взаємодія політичних технологій та суспільно-моральних норм. Розкрито поняття «політична технологія». Проаналізовані та виділені основні види політичних технологій за ступенем легальності та взаємодії із нормами суспільної моралі: «білі», «сірі» та «чорні» технології впливу. Обґрунтовано використання політичних технологій під час виборчих кампаній. Окреслено основні межі поєднання політичних технологій та суспільно-моральних норм. У роботі наведені основні різновиди технологій за ступенем їх легальності. Розкриті поняття «політичної реклами», «чорного піару», «інформаційних технологій», «громадянського суспільства». У статті наголошено, що громадянське суспільство є виразником пануючих суспільно-моральних норм та їх рупором. Суспільно-моральні норми відображають ступіть розвитку певного суспільства, затверджують його цінності та принципи. Використання політиками та політтехнологами «чорного» PR та заборонених, протиправних методів ведення боротьби відображає не тільки низькі моральні якості конкретної людини, але й певним чином ступінь суспільної моралі, затвердження демократичних цінностей суспільства. У розвинутих демократичних суспільствах показники використання заборонених політичних технологій значно менші, адже їхні цінності базуються на високих моральних стандартах, в основі яких лежать Конституційні норми та правові принципи. Рівень політичної культури підвищує пильність електорату щодо застосування у політиці «брудних, заборонених прийомів». Чим більший рівень правової свідомості та політичної культури, тим більш прагматичними стають виборці, які за допомогою сталого громадянського суспільства протидіють спробам політичної маніпуляції. Рівень освіченості громадян несе за собою незмінні наслідки системі, а саме вимоги до політичної боротьби у вигляді чесності та прозорості, використання «білих» технологій та поступове відмирання брудних політичних технологій. У сучасному світі епохи глобалізації та кібернетизації політичні технології постійно змінюються та вдосконалюються, що у подальшому буде викликати питання щодо співвідношення моралі та політики.

В статье рассмотрено соотношение политики и морали, раскрыто взаимодействие политических технологий и общественно-нравственных норм. Раскрыто понятие «политическая технология». Проанализированы и выделены основные виды политических технологий по степени легальности и взаимодействия с нормами общественной морали: «белые», «серые» и «черные» технологии воздействия. Обосновано использование политических технологий во время избирательных кампаний. Определены основные черты сочетания политических технологий и общественно-нравственных норм. В работе приведены основные разновидности технологий по степени их легальности. Раскрыты понятия «политической рекламы», «черного пиара», «информационных технологий», «гражданского общества». В статье отмечается, что гражданское общество является выразителем господствующих общественно-нравственных норм и их рупором. Общественно-нравственные нормы отражают степень развития определенного общества, утверждают его ценности и принципы. Использование политиками и политтехнологами «черного» PR и запрещенных, противоправных методов ведения борьбы отражает не только низкие моральные качества конкретного человека, но и определенным образом степень общественной морали, утверждение демократических ценностей общества. В развитых демократических обществах показатели использования запрещенных политических технологий значительно меньше, ведь их ценности базируются на высоких моральных стандартах, в основе которых лежат Конституционные нормы и правовые принципы. Уровень политической культуры повышает бдительность электората по применению в политике «грязных, запрещенных приемов». Чем больше уровень правового сознания и политической культуры, тем более прагматичными становятся избиратели, которые с помощью устойчивого гражданского общества противодействуют попыткам политической манипуляции. Уровень образованности граждан влечет за собой постоянные последствия системе, а именно требования к политической борьбе в виде честности и прозрачности, использование «белых» технологий и постепенное отмирание грязных политических технологий. В современном мире эпохи глобализации и кибернетизации политические технологии постоянно меняются и совершенствуются, что в дальнейшем будет вызывать вопросы о соотношении морали и политики.

The article considers the relationship between politics and morality, reveals the interaction of political technologies and socio-moral norms. The main types of political technologies are analyzed and selected according to the degree of legality and interaction with the norms of public morality: "white", "gray" and "black" technologies of influence. The use of political technologies during election campaigns is substantiated. The concept of "political technology" is revealed. The main limits of the combination of political technologies and social and moral norms are outlined. The paper presents the main types of technologies according to the degree of their legality. The concepts of "political advertising", "black PR", "information technology", "civil society" are revealed.The article investigates that civil society is an expression of the prevailing social and moral norms and their mouthpiece. Socio-moral norms reflect the degree of development of a society, affirm its values and principles. The use of "black" PR by politicians and political technologists and forbidden, illegal methods of struggle reflects not only the low moral qualities of a particular person, but also to some extent the degree of public morality, the assertion of democratic values of society. In developed democracies, the use of prohibited political technologies is much lower, as their values are based on high moral standards based on constitutional norms and legal principles. The level of political culture increases the vigilance of the electorate regarding the use of "dirty, forbidden methods" in politics. The higher the level of legal awareness and political culture, the more pragmatic voters become who, with the help of a stable civil society, oppose attempts at political manipulation. The level of education of citizens has constant consequences for the system, namely the requirements for political struggle in the form of honesty and transparency, the use of "white" technologies and the gradual extinction of dirty political technologies. At present, in today's world of globalization and cybernetics, political technologies are constantly changing and improving, which in the future will raise questions about the relationship between morality and politics.
Онищенко О. О. Політичні технології та моральний вибір: етичні точки зіткнення / О. О. Онищенко // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 67. – С. 21-26.
Keywords: політика; мораль; політичні технології; громадянське суспільство; политика; мораль; политические технологии; гражданское общество; politics; moral; political technologies; civil society; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science