Вплив психологічних особливостей національної толерантності на міжособистісні стосунки : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Продун, Олена Сергіївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
На основі дослідження встановлено, що етнічна толерантність – це комплексна особистісна характеристика, яка проявляється як низька Соціальна Дистанція (СД), підкріплена когнітивною гнучкістю та конструктивним (дружнім) стилем взаємодії. Вперше обґрунтовано трикомпонентну кореляційну модель етнічної інтолерантності: Установчий рівень – деструктивний тип етнічної ідентичності (гіперідентичність/етнофанатизм); Когнітивний рівень (категоричність/ригідність мислення); Поведінковий рівень (агресивний стиль взаємодії). Встановлено сильний позитивний зв'язок між Індексом Комунікативної Нетерпимості (Категоричністю) та Індексом СД. Це підтверджує, що когнітивна негнучкість є спільним коренем як етнічних упереджень, так і деструктивного стилю комунікації. Гіперідентичність утворює стійкий патерн інтолерантності: вона має сильний позитивний зв'язок як з Агресивним стилем, так і з Високою СД. Нормальна Ідентичність має сильний негативний зв'язок з СД, оскільки здорова самоідентифікація є основою психологічної безпеки та відкритості. Стилі Авторитарний та Агресивний мають найсильніший позитивний зв'язок з високою СД, яка є стратегією уникнення, обраною індивідом, щоб не застосовувати свій домінантно-агресивний стиль у складних міжетнічних стосунках. Дружній-Співпрацюючий стиль має сильний обернений зв'язок з СД, слугуючи каталізатором для подолання міжкультурних бар'єрів і досягнення близькості. The study established that ethnic tolerance is a complex personal characteristic manifested as a low Social Distance (SD), underpinned by cognitive flexibility and a constructive (affiliative) interaction style. For the first time, a three-component correlational model of ethnic intolerance was substantiated: Attitudinal Level: Destructive ethnic identity type (Hyper-identity/Ethnofanaticism). Cognitive Level: Categorical thinking/Cognitive rigidity. Behavioral Level: Aggressive interaction style. A strong positive correlation was found between the Index of Communicative Intolerance (Categorical Thinking) and the SD Index. This confirms that cognitive inflexibility is a common root for both ethnic prejudice and destructive communication styles. Hyper-identity forms a stable pattern of intolerance, showing a strong positive correlation with both the Aggressive style and High SD. Conversely, a Normal Identity exhibits a strong negative correlation with SD, indicating that healthy self-identification is the basis for psychological security and openness. The Authoritarian and Aggressive styles show the strongest positive correlation with High SD, which is interpreted as an avoidance strategy adopted by the individual to circumvent the need to apply their dominant-aggressive style in potentially difficult interethnic relations. The FriendlyCooperative style shows a strong inverse correlation with SD, acting as a catalyst for overcoming intercultural barriers and achieving closeness.
Продун О. С. Вплив психологічних особливостей національної толерантності на міжособистісні стосунки : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / О. С. Продун. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 57 с. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31487
Keywords: етнічна та комунікативна толерантність; соціальна дистанція; когнітивна ригідність; етнічна ідентичність; категоричність; міжособистісні стосунки; гіперідентичність / етнофанатизм; Ethnic and Communicative Tolerance; Social Distance; Cognitive Rigidity; Ethnic Identity; Categorical Thinking; Interpersonal Relationships; Hyperidentity / Ethnofanaticism