Європейський Союз в епоху постправди: діяльність East StratCom Task Force - Хакімова, Валерія Тімурівна; Хакімова, В. Т.; Хакимова, Валерия Тимуровна; Khakimova, Valeriia T. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021)
Стаття актуалізує питання впливу постправди на політичні процеси в Європейському Союзі та важливості боротьби з цим явищем. Поява таких явищ, як фейкові новини, альтернативні факти та популізм нової хвилі, призвела до нової актуальної проблеми для більшості сучасних демократій західного світу. Вони наголосили на концептуальному зрушенні всередині соціальних тенденцій та процесів, що призвело до створення світу постправди. Основні характеристики таких явищ можна описати як перехід від доказового, нормативного та фактичного дискурсу до емоційного, постфактичного та популістичного. У статті зроблений огляд особливостей функціонування ЄС в епоху постправди та аналіз діяльності East Strat Task Force. Розглянуто поняття «постправда», схарактеризовано специфіку розповсюдження фейкових новин. У цьому контексті зміни в європейській політиці на наднаціональному рівні стали особливо важливими. Загроза інформаційної атаки з боку Російської Федерації змусила ЄС детально розглянути низку механізмів подолання негативних наслідків фейкових новин та дезінформації. Тим часом основна ідея того, як боротися з феноменом постправди, ґрунтується на принципі соціальної стійкості та удосконалення медіаграмотності. Автором розглядаються ініціативи європейських структур, зокрема створення East StratCom Task Force для протидії зовнішньому деструктивному інформаційному впливу Російської Федерації на соціально-політичні процеси. Особливу увагу приділено інституційному розвиткові, здобуткам, проблемам і перспективам East StratCom Task Force (ESTF). Представлені практичні рекомендації для протидії та запобігання розповсюдженню дезінформації.

Статья актуализирует вопрос влияния постправды на политические процессы в Европейском Союзе и важности борьбы с этим явлением. Появление таких явлений, как фейковые новости, альтернативные факты и популизм новой волны, привело к новой актуальной проблеме для большинства современных демократий западного мира. Они сакцентировали на концептуальном сдвиге внутри социальных тенденций и процессов, что привело к созданию мира постправды. Основные характеристики таких явлений можно описать как переход от доказательного, нормативного и фактического дискурса к эмоциональному, постфактичному и популистскому. В статье сделан обзор особенностей функционирования ЕС в эпоху постправды и анализ деятельности East Strat Task Force. Рассмотрено понятия «постправды», охарактеризована специфика распространения фейковых новостей. В этом контексте изменения в европейской политике на наднациональном уровне стали особенно важными. Угроза информационной атаки со стороны Российской Федерации заставила ЕС детально рассмотреть ряд механизмов преодоления негативных последствий фейковых новостей и дезинформации. Между тем основная идея того, как бороться с феноменом постправды, основывается на принципе социальной устойчивости и совершенствование медиаграмотности. Автором рассматриваются инициативы европейских структур, в частности создание East StratCom Task Force для противодействия внешнему деструктивному информационному влиянию Российской Федерации на социально-политические процессы. Особое внимание уделено институциональному развитию, достижениям, проблемам и перспективам East StratCom Task Force (ESTF). Представлены практические рекомендации для противодействия и предотвращения распространения дезинформации.

The article highlights the issue of the impact of post-truth on political processes in the European Union and the importance of combating this phenomenon. The emergence of such phenomena as fake news, alternative facts and the populism of the new wave, have led to a new pressing problem for most modern democracies in the Western world. They emphasized the conceptual shift within social trends and processes that led to the creation of a post-truth world. The main characteristics of such phenomena can be described as the transition from evidential, normative and factual discourse to emotional, post factual and populist.The purpose of the article is to review the features of the EU in the post-truth era and to analyze the activities of the East Strat Task Force. The article considers the concept of post-truth, characterizes the specifics of the spread of fake news. In this context, changes in European policy at the supranational level have become particularly important. The threat of an information attack by the Russian Federation has forced the EU to consider in detail a number of mechanisms to overcome the negative effects of fake news and disinformation. Meanwhile, the basic idea of how to deal with the phenomenon of post-truth is based on the principle of social sustainability and improvement of media literacy. The author considers the initiatives of European structures, in particular the creation of the East StratCom Task Force to counteract the external destructive information influence of the Russian Federation on socio-political processes. Particular attention is paid to the institutional development, achievements, challenges and prospects of the East StratCom Task Force (ESTF). As a result of the study, practical recommendations were presented to counteract and prevent the spread of disinformation.
Хакімова В. Т. Європейський Союз в епоху постправди: діяльність East StratCom Task Force / В. Т. Хакімова // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 67. – С. 155-162.
Keywords: Європейський Союз; постправда; East Strat Task Force; зовнішня політика; популізм; російська агресія; Европейский Союз; постправда; East Strat Task Force; внешняя политика; популизм; российская агрессия; European Union; post-truth; East Strat Task Force; foreign policy; populism; Russian aggression; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE