Методика исследования разговорного дискурса в ракурсе теории релевантности (инференционно-прагматическая модель) - Кравченко, Н. К.; Кравченко, Наталія Кимівна; Kravchenko, N. K.; Пастернак, Т. А.; Пастернак, Тетяна Анатоліївна; Pasternak, T. A. (My University, 2016)
Стаття присвячена розробленню методики аналізу розмовного дискурсу в контексті теорії релевантності. Запропонована методика дослідження дає змогу проаналізувати дотримання та порушення кооперативних максим, дискурсивні імплікатури, прагматичні пресупозиції, експлікатури як ланки одного інтерпретаційного процесу, протягом якого здійснюється посилення або послаблення проміжних гіпотез про інтенції мовців і встановлюються найбільш релевантні пресупозиції.

The article is devoted to the development of research method for colloquial discourse in terms of relevance theory. The offered research method enables to analyse observance and violation of Co-operative maxims, discursive implicatures, pragmatic presuppositions, explicatures as parts of one interpretation process during which strengthening or weakening of intermediate hypotheses about speakers’ intensions are performed and the most relevant interpretations are inferred.
Кравченко Н. К. Методика исследования разговорного дискурса в ракурсе теории релевантности (инференционно-прагматическая модель) / Н. К. Кравченко, Т. А. Пастернак // Одеський лінгвістичний вісник. - 2016. - Вип. 8. - С. 40-43.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; теорія релевантності; розмовний дискурс; контекстуальна імплікатура; когнітивний ефект; контекстуалізація; прагматичні пресупозиції; relevance theory; colloquial discourse; contextual implicature; cognitive effect; contextualization; pragmatic presuppositions