Християнська релігія та суспільство: гуманістичні засади синергії - Дем’янюк, М. Б.; Demianiuk, M. B. (My University, 2018)
У статті підкреслюється, що Україна є поліконфесійною державою, в якій співпраця всіх церков в інтересах українського народу повинна мати синергійний характер. Усе більш актуальними стають пошуки площини толерантного діалогу, єднання на основі християнських цінностей, взаємодії. Підсумовується, що християнство сприяло установленню високої моральності, щирої людяності, справедливості, готовності до діалогу, співпраці заради наближення життя до ідеалів гармонії. Моральні цінності, етичні засади, в основі яких лежить взаєморозуміння, любов до людини, що притаманні християнській релігії, можуть стати гідним зразком для наслідування в усіх сферах суспільного життя. Християнські цінності є основою для толерування представників усіх трьох християнських конфесій в Україні: православних, католиків і протестантів. Їх взаємодія може здійснюватися на основі синергії гуманізму, етики й естетики, природно властивій християнству, що обумовлює перспективи подальших пошуків у цьому науковому напрямі.

В статье подчеркивается, что Украина является поликонфессиональным государством, в котором сотрудничество всех церквей в интересах украинского народа должно иметь характер синергии. Наиболее актуальными становятся поиски оснований толерантного диалога, единения на основе христианских ценностей, взаимодействия. Подытоживается, что христианство способствовало установлению высокой моральности, искренней человечности, справедливости, готовности к диалогу, сотрудничеству ради продвижения жизни к идеалам гармонии. Моральные ценности, этические нормы, в основе которых лежит взаимопонимание, любовь к человеку, присущие христианской религии, могут стать достойным образцом для подражания во всех сферах общественной жизни. Христианские ценности являются основанием для толерации представителей всех троих христианских конфессий в Украине: православных, католиков и протестантов. Их взаимодействия может осуществляться на основе синергии гуманизма, этики и эстетики, свойственной христианству, что обусловливает перспективы дальнейших поисков в данном научном направлении.

It has been proved in the article that Ukraine is a multiconfessional state, in which the cooperation of all churches in the interests of Ukrainian people should be synergistical. Searching for a tolerant dialogue and unity based on Christian values and interaction is becoming more and more actual. It has been summarized that Christianity contributed to the establishment of high morality, true humanity, justice, readiness for dialogue, cooperation in order to bring life closer to the ideals of harmony. Moral values, ethical principles, based on mutual understanding, love for man, which are inherent in Christian religion, can become a worthy model for imitation in all spheres of social life.Christian values are the basis for the tolerance of representatives of all three Christian denominations in Ukraine: Orthodox, Catholics and Protestants. Their interaction can be based on the synergy of humanism, ethics and aesthetics, which is naturally characteristic of Christianity. It determines the prospects for further research in this scientific direction.
Дем’янюк М. Б. Християнська релігія та суспільство: гуманістичні засади синергії / М. Б. Дем’янюк // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2018. - Вип. 21. - С. 22-25.
Keywords: християнство; поліконфесійнійсть; гуманізм; синергія; толерантність; суспільство; христианство; поликонфессиональность; гуманизм; синергия; толерантность; общество; Christianity; multiconfessionalism; humanism; synergy; tolerance; society