Щодо співвідношення структури права та його наднаціонального виміру (європейський контекст) - Вишняков, О. К.; Vishnyakov, O. K. (Одеса : Фенікс, 2014)
Автор статті вважає, що варто підкреслити органічний зв’язок приватного права ЄС та наднаціонального виміру права ЄС взагалі, в результаті чого відбувається конвергенція публічного та приватного права. Разом з тим, можна також підтвердити, що право ЄС є якщо не прямим, то принаймні опосередкованим наступником римського приватного права. Щодо українського контексту, то процес повернення від соціалістичного цивільного права до базових засад та категорій, так би мовити, «стандартів» римського приватного права (що почався з прийняттям нового цивільного кодексу України) є в той же час й процесом інтеграційної «європеїзації» українського приватного права. На цю обставину та про неприпустимість відступлення від цих орієнтирів варто зважати у про¬цесі подальшого розвитку українського права, зокрема цивільного та комерційного права, та в цілому у процесі адаптації до права ЄС, який зараз, після завершення розробки Угоди про асоціацію з ЄС та підписання ряду її положень, набуває нової динаміки та «тренду» до більш високого ступеня — гармонізації та уніфікації щодо наднаціонального європейського правового поля.
Вишняков О. К. Щодо співвідношення структури права та його наднаціонального виміру (європейський контекст) / О. К. Вишняков // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 286-288.
Keywords: співвідношення структури права та його наднаціонального виміру; соотношение структуры права и его наднационального измерения; наднациональное право ЕС; наднаціональне право ЄС; the ratio of the right structure and its transnational dimension; supranational EU law