Соціально-виховна робота із засудженими до позбавлення волі жінками та неповнолітніми - Онiка, Л. П.; Оника, Л. П.; Onika, L. P. (Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016)
Попередження злочинності – запорука реалізації однієї з головних функцій держави. Така діяльність повинна мати всебічний і системний характер, однак, як і в будь-якій інший діяльності, ефективний вплив буде здійснюватись на ті структурні елементи, які утворюють злочинність як таку, тобто безпосередньо на злочинців, які вчинили злочин. На загальнодержавному рівні визнано, що низький рівень організації соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими не забезпечує умови для ефективної індивідуальної корекції їх поведінки, для виправлення й ресоціалізації засуджених, приводячи в підсумку до значної кількості випадків рецидиву.

Социально-воспитательная работа с осужденными к лишению свободы женщинами и несовершеннолетними. Предупреждение преступности – залог реализации одной из главных функций государства. Такая деятельность должна иметь всесторонний и системный характер, однако, как и в любой другой деятельности, эффективное воздействие будет осуществляться на те структурные элементы, которые образуют преступность как таковую, то есть непосредственно на преступников, совершивших преступление. На общегосударственном уровне признано, что низкий уровень организации социально-воспитательной и психологической работы с осужденными не обеспечивает условия для эффективной индивидуальной коррекции их поведения, для исправления и ресоциализации осужденных, приводя в итоге к значительному количеству случаев рецидива.

Social and educational work with condemned to imprisonment for women and minors. Crime prevention is the key to the realization of one of the main functions of the state. Such activities should be comprehensive and systemic in nature, but, as in any other activity, effective action will be carried out on the structural elements that form the crime as such, that is just the perpetrators of crime. At the national level, it recognized that the low level of organization of social, educational and psychological work with convicted does not provide conditions for effective individual correction of their behavior, to correct and re-socialization of convicts, leading eventually to a significant number of cases of relapse.
Онiка Л. П. Соціально-виховна робота із засудженими до позбавлення волі жінками та неповнолітніми / Л. П. Онiка // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Афанасьєва. – Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016. – Вип. 77. – С. 145-152.
Keywords: соціально-виховна робота; засуджені жінки; виправлення; ресоціалізація; позбавлення волі; социально-воспитательная работа; осужденные женщины; исправление; ресоциализация; лишение свободы; social and educational work; women prisoners; corrections; resocialization; imprisonmen