Розділ 10. Окреме провадження у світлі адаптації законодавства України до європейських стандартів - Стоянова, Тетяна Анатоліївна; Стоянова, Т. А.; Полуніна, Ольга Олександрівна; Полуніна, О. О. (Одеса : Фенікс, 2026)
Досліджено теоретичні та практичні проблеми адаптації окремого провадження як самостійного виду цивільного судочинства України до права ЄС. Проблематика трансформації цього інституту зумовлена фрагментарним характером реформування, що більшою мірою торкається категорій справ окремого провадження, ніж його загальних положень. Реформи відбуваються непослідовно, відсутній систематизований підхід, що створює ситуацію, коли одночасно в інституті окремого провадження існують вже адаптовані положення до права ЄС та положення чи категорії справ, зміни яких ще не торкнулися. Проаналізовано особливості правового статусу суб’єктів процесуальних правовідносин у справах окремого провадження та уточнено підходи до класифікації справ. Визначено основні положення реформування категорій справ окремого провадження з урахуванням відповідності до права ЄС. Визначено тенденції розширення категорій справ та їх значення для забезпечення правової визначеності. Обґрунтовано роль окремого провадження в умовах воєнного стану та необхідність удосконалення його правового регулювання.
Полуніна О. О., Стоянова Т. А. Розділ 10. Окреме провадження у світлі адаптації законодавства України до європейських стандартів. Адаптація цивільного процесуального права до європейських стандартів : кол. монографія / за ред. Н. Ю. Голубєвої. Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2026. С. 331-385. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33685
Keywords: цивільне судочинство; юридичні факти; непозовне про- вадження; заявник; заінтересована особа; правовий статус суб’єктів; євроінтеграція; окреме провадження; доступ до правосуддя; воєнний стан; цивільне процесуальне право; судовий захист; домашнє насильство; обмежувальний припис; acquis ЄС; адаптація законодавства; civil proceedings; legal facts; non-contentious proceedings; applicant; interested party; legal status of parties; classification of cases; european integration; separate proceedings; access to justice; martial law; civil procedural law; judicial protection; domestic violence; restraining order; EU acquis; adaptation of legislation; класифікація справ