До питання про надання батьками згоди на усиновлення дитини - Журило, Сергій Сергійович; Журило, Сергей Сергеевич; Zhurylo, Serhii S. (My University, 2016)
Стаття присвячена аналізу однієї з умов, яка висувається законодавцем при усиновленні дитини, а саме наданню батьками згоди на усиновлення дитини. Зокрема, проаналізовані норми українського законодавства, судової практики, які стосуються даного питання. Зроблено висновок про існування загальних умов (тих, які завжди необхідні для позитивного вирішення питання про усиновлення) та спеціальних умов (тих, необхідність у яких настає у випадках, передбачених законом, як наприклад: згода батьків на усиновлення). Наголошено на необхідності приділення судами при розгляді відповідних справ більш пильної уваги щодо відповідності наданої батьками згоди дійсності та актуальності на момент усиновлення.

Статья посвящена анализу одного из условий, которое предусмотрено законодателем при усыновлении ребенка, а именно предоставлению родителями согласия на усыновление ребенка. В частности, проанализированы нормы украинского законодательства, судебной практики, касающиеся данного вопроса. Сделан вывод о существовании общих условий (тех, которые всегда необходимы для положительного решения вопроса об усыновлении) и специальных условий (тех, необходимость в которых наступает в случаях, предусмотренных законом, например: согласие родителей на усыновление). Сделан вывод о необходимости уделения судами при рассмотрении соответствующих дел более пристального внимания относительно соответствия предоставленного родителями согласия действительности и актуальности его на момент усыновления.

The article analyzes one of the conditions that is indicated by legislator in the process of adoption of a child, namely providing by parents approval for adoption. In particular, provisions of the Ukrainian legislation and judicial practices regarding the issue are analyzed. The conclusion about the existence of general conditions (those are always required for a positive decision on adoption) and special conditions (those are required in cases provided by law, such as the parents’ approval for adoption) is made. The necessity of considering by the courts, while legal investigation, the validity and relevance at the time of adoption of the parents’ approval.
Журило С. С. До питання про надання батьками згоди на усиновлення дитини / С. С. Журило // Часопис цивілістики. – 2016. – Вип. 20. – С. 112-115.
Keywords: усиновлення; дитина; усиновлювач; усиновлений; умови усиновлення; усыновление; ребенок; усыновитель; усыновленный; условия усыновления; adoption; child; adopter; adopted child; conditions for the adoption