Інструменти забезпечення безпеки та анонімізації користувачів у цифровому просторі : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Якимов, Віталій Олександрович (Одеса : НУ «ОЮА», 2024)
Кваліфікаційна робота на тему «Інструменти забезпечення безпеки та анонімізації користувачів в цифровому просторі» на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 Кібербезпека, освітньою програмою: Кібербезпека, містить 9 рисунків, 1 таблицю та 9 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 44 сторінки загального тексту і 35 сторінок основного тексту. Метою роботи є дослідження та аналіз інструментів забезпечення безпеки та анонімізації користувачів у цифровому просторі. У рамках дослідження розглянуто такі методи, як використання мережі Tor, VPN-сервісів та проксі-серверів. Розроблено алгоритми оцінки ефективності та безпеки кожного з методів для різних сценаріїв використання, а також їх вплив на конфіденційність та швидкість доступу до інтернет-ресурсів. Результати роботи можуть бути використані для підвищення рівня захисту приватних даних користувачів в інтернеті, а також для вдосконалення існуючих інструментів анонімізації. Зокрема, рекомендації щодо вибору оптимального інструменту залежно від конкретних потреб і загроз, дозволять користувачам краще захистити свою інформацію від зловмисників. Можливими напрямками подальших досліджень є інтеграція розглянутих методів з іншими технологіями кібербезпеки, такими як системи виявлення та запобігання вторгнень (IDS/IPS), а також розробка нових алгоритмів, що забезпечують підвищену стійкість до сучасних кіберзагроз.

Qualification work on the topic ‘Tools for ensuring the security and anonymisation of users in the digital space’ for the first (bachelor's) level of higher education in the speciality 125 Cybersecurity, educational programme: Cybersecurity, contains 9 figures, 1 table and 9 references. The work consists of 44 pages of general text and 35 pages of the main text. The purpose of the work is to study and analyse tools for ensuring the security and anonymisation of users in the digital space. The study considers such methods as the use of the Tor network, VPN services and proxy servers. Algorithms have been developed to assess the effectiveness and security of each method for different scenarios of use, as well as their impact on privacy and speed of access to Internet resources. The results of the work can be used to increase the level of protection of users' private data on the Internet, as well as to improve existing anonymisation tools. In particular, recommendations on how to choose the best tool depending on specific needs and threats will allow users to better protect their information from intruders. Possible areas for further research include the integration of the methods discussed with other cybersecurity technologies, such as intrusion detection and prevention systems (IDS/IPS), as well as the development of new algorithms that provide increased resistance to modern cyber threats.
Якимов В. О. Інструменти забезпечення безпеки та анонімізації користувачів у цифровому просторі : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / В. О. Якимов. – Одеса : НУ «ОЮА», 2024. – 44 с.
Keywords: ЗАГРОЗИ; БЕЗПЕКА; АНОНІМІЗАЦІЯ; ПЕРСОНАЛЬНІ ДАНІ; ШИФРУВАННЯ; ІНТЕРНЕТ МЕРЕЖА; THREATHS; SECURITY; ANONYMIZATION; PERSONAL DATA; ENCRYPTION; INTERNET