Патогенетичне обґрунтування методів комплексного лікування генералізованого пародонтиту (клініко-експериментальне дослідження) - Чумакова, Юлія Геннадіївна (Одеса, 2008)
У дисертаційній роботі наведено експериментально-клінічне обгрунтування концепції міждисциплінарного підходу до комплексного лікування генералізованого пародонтиту, що передбачає послідовне, поетапне виконання методів консервативного, хірургічного, ортодонтичного, ортопедичного лікування і підтримуючої терапії з постійною корекцією процесу ремоделювання альвеолярної кістки. В експериментах на різних моделях пародонтиту у щурів досліджені механізми резорбції альвеолярної кістки і показана можливість впливу на них препаратами на основі антиоксидантів, рослинних поліфенолів і лецитину. Визначена роль місцевих чинників порожнини рота, мікрофлори пародонтальних кишень, порушень в системі місцевого імунітету порожнини рота і тканин пародонта, цитокінового дисбалансу, вікових змін мінерального обміну і метаболізму кісткової тканини в процесі прогресуючої втрати кістки альвеолярного відростка у хворих на генералізований пародонтит і з агресивними формами пародонтиту. Сформульовані основні напрями і принципи комплексного лікування хворих на генералізований пародонтит, алгоритм міждисциплінарного підходу до лікування, розроблена схема диференційованої терапії захворювання з урахуванням віку хворих, ступеня розвитку і клінічного варіанту перебігу пародонтиту. Розроблено, обгрунтовано і апробовано в клініці у хворих на генералізований пародонтит методи раціональної антимікробної та імунокорегуючої терапії.
Чумакова Ю. Г. Патогенетичне обґрунтування методів комплексного лікування генералізованого пародонтиту (клініко-експериментальне дослідження) : автореф. дис. Чумакової Ю. Г. на здобуття наук. ступ. доктора мед. наук : спец. 14. 01. 22 – стоматологія / Чумакова Юлія Геннадіївна ; Одеса. – 2008. – 39 с.
Keywords: генералізований пародонтит; агресивні форми пародонтиту; мікробні асоціації; цитокіни; альвеолярна кістка; остеокластична резорбція; лікування