Дві теорії комунікативної дії: Ю. Габермас і М. Попович - Матюшина, І. І.; Матюшина, И. И.; Matiushyna, I. I. (My University, 2017)
У статті розглядаються теорія комунікативної дії Ю. Габермаса та нариси до теорії комунікативної дії М. Поповича. Пропонується порівняння вихідних філософських підстав побудови двох варіантів теорії комунікативної дії. Демонструється, як вихідні філософські положення впливають на бачення структури комунікативної дії різними авторами, як впливають на виокремлення необхідних умов та елементів комунікативної дії, а також видів або вимірів комунікації. Також у статті розглядаються точки перетинання двох теорій.

В статье рассматриваются теория коммуникативного действия Ю. Хабермаса и идеи относительно теории коммуникативного действия М. Поповича. Сравниваются исходные философские основания построения двух вариантов теорий, показывается, как эти исходные предпосылки влияют на видение структуры коммуникативного действия разными авторами, как влияют на выделение необходимых условий и элементов коммуникативного действия, а также видов или измерений коммуникации. Также в статье обозначены точки пересечения этих двух теорий.

The article presents the theory of the communicative action of J. Habermas and ideas of the theory of communicative action M. Popovich. The article compares the initial philosophical bases for constructing two variants of theories and the influence of the initial as sumptions affect the vision of the structure of communicative action by different authors, their influence on the allocation of necessary conditions and elements of communicative action, as well as the types of communication. Also, the articlees hows the intersection points of the set wotheories of communicative action.
Матюшина І. І. Дві теорії комунікативної дії: Ю. Габермас і М. Попович / І. І. Матюшина // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 20. - С. 67-70.
Keywords: комунікація; комунікативна дія; теорія комунікативної дії; Ю. Габермас; М. В. Попович; коммуникация; коммуникативное действие; теория коммуникативного действия; Ю. Хабермас; М. В. Попович; communication; communicative action; theory of communicative action; J. Habermas; M. V. Popovich