До питання про правову природу права комунальної власності - Писаренко, Марина Олександрівна; Писаренко, М. О.; Pysarenko, Maryna (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
Стаття присвячена аналізу правової природи, формування та розвитку інституту права комунальної власності в Україні, дослідженню обсягів і меж повноважень органів місцевого самоврядування у здійсненні права власності на комунальне майно, а також обґрунтування основних напрямів удосконалення законодавства про місцеве самоврядування. Проаналізовано історію виникнення та законодавчого закріплення права комунальної власності в Україні, здійснено аналіз діючого законодавства, що дало змогу зробити висновок про врахування європейського досвіду щодо управління комунальною власністю при формуванні правових норм, зокрема при визначенні поняття комунальної власності як самостійного виду власності, визнання територіальних громад власниками комунального майна тощо. Нині відсутня єдина правова система, яка забезпечує регулювання питань використання й управління комунальною власністю, що свідчить про необхідність подальших теоретичних досліджень питань удосконалення управління об’єктами комунальної власності та підвищення ефективності використання комунального майна. Встановлено, що органи місцевого самоврядування є активними суб’єктами господарювання, а ведення господарської діяльності місцевим самоврядуванням має відповідати місцевим потребам і спрямовуватися на розвиток територіальних громад, гарантування ефективності функціонування комунальної інфраструктури. Отже, комунальна власність є матеріальною основою для добробуту територіальних громад в умовах розвитку регіонів в Україні. Значущість комунальної власності підсилюється й тим, що цей вид публічної власності має велике соціальне призначення та мету задовольнити публічний інтерес. На відміну від державної власності, комунальна власність за своєю сутністю є матеріальною основою місцевого самоврядування, без якої функціонування муніципальної влади є не можливим. Зроблено висновок про особливості, які виникають в умовах активного переходу на цифрові технології та застосування їх в усіх сферах нашого життя, в тому числі при переході країни до саморегульованої ринкової економіки та розбудови місцевого самоврядування, при переході від монополії державної власності до багатоманітності форм власності та видів господарювання, децентралізації, зменшенні питомої ваги державних інвестицій та розширення ринкових джерел капіталовкладень.

The article is devoted to the analysis of the legal nature, formation and development of the institute of communal property law in Ukraine, research of the scope and limits of local government powers in exercising the right of communal property, as well as substantiation of the main directions of local self-government legislation improvement. The history of origin and legislative consolidation of communal property rights in Ukraine is analyzed, the current legislation is analyzed, which allowed to make a conclusion about taking into account the European experience in communal property management in the formation of legal norms, in particular, in defining the concept of communal property as an independent property, territorial communities by owners of communal property, etc. However, currently there is no single legal system that regulates the use and management of communal property, which indicates the need for further theoretical research to improve the management of communal property and increase the efficiency of communal property. It has been established that local self-government bodies are active economic entities, and the conduct of economic activity by local self-government should meet local needs and be aimed at the development of territorial communities, guaranteeing the efficiency of communal infrastructure. Thus, communal property is the material basis for the well-being of territorial communities in the conditions of regional development in Ukraine. The importance of communal property is enhanced by the fact that this type of public property has a great social purpose and purpose to satisfy the public interest. Unlike state property, communal property is, in essence, the material basis of local selfgovernment, without which the functioning of municipal power is impossible. The conclusion is made about the peculiarities that arise in the conditions of active transition to digital technologies and their application in all spheres of our life, including the transition of the country to a self-regulated market economy and local government, including the transition from state ownership to diversity of forms of ownership and types of management, decentralization, reducing the share of public investment and expanding market sources of capital investment.
Писаренко М. О. До питання про правову природу права комунальної власності / М. О. Писаренко // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: Є. О. Харитонов (голов. ред.), О. І. Харитонова (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 37. – С. 31-35.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; комунальні власність; територіальна громада; місцеве самоврядування; право комунальної власності; децентралізація; communal property; territorial community; local self-government; right of communal property; decentralization