Традиційні суспільства як складники регіональних міжнародно-правових підсистем - Гасанханли, Саміра Сабір кизи; Гасанханли, С. С.; Гасанханли, Самира Сабир кызы; Hasankhanly, Samira S. (Одеса : Гельветика, 2019)
Сьогодні в межах універсального міжнародного права досить активно розвиваються регіональні міжнародно-правові підсистеми. У статті розглянуто питання віднесення традиційного суспільства до складників регіональних міжнародно-правових підсистем. Здійснено аналіз поняття регіональної міжнародно-правової підсистеми, традиційного суспільства. Так, регіональна підсистема є сукупністю держав, що об’єднані географічним фактором, наявністю спільних інтересів, що лежать в основі дій держав у підсистемі, наявністю загальних інститутів, організацій, асоціацій та норм у різних сферах людської діяльності (економіка, торгівля, безпека, політика). Держави підсистеми поєднують подібну культуру та загальний історичний досвід. Поділ світу на регіональні підсистеми та регіони виходить із широкого визначення регіону. Географічні макрорегіони: Азія, Америка, Європа, Австралія та Океанія, регіони (субрегіон) поділяють той же принцип. Громадський уклад в ньому характеризується жорсткою становою соціальною ієрархією, існуванням стійких соціальних спільнот (особливо в країнах Сходу), особливим способом регуляції життя суспільства, заснованому на традиціях, звичаях. У статті надана характеристика традиційного суспільства, визначені характерні ознаки. Так, традиційне суспільство (або індустріальне) – це найтриваліша із трьох стадій, її історія нараховує тисячі років. Більшість своєї історії людство провело саме у традиційному суспільстві. Це суспільство з аграрним укладом, мало динамічними соціальними структурами та із заснованим на традиції способом соціокультурної регуляції. У традиційному суспільстві головним виробником є не людина, а природа. Поведінка індивідів в такому суспільстві регламентується звичаями, нормами, соціальними інститутами. Звичаї, норми, інститути, освячені традиціями, вважаються непорушними, не допускають навіть думки про їх зміну. На прикладі деяких країн з елементами традиційного суспільства визначена їх роль у міжнародних відносинах.

Сегодня в рамках универсального международного права достаточно активно развиваются региональные международно-правовые подсистемы. В статье рассмотрен вопрос отнесения традиционного общества к составляющим региональных международно-правовых подсистем. Осуществлен анализ понятия региональной международно-правовой подсистемы, традиционного общества. Так, региональная подсистема представляет собой совокупность государств, объединенных географическим фактором, наличием общих интересов, лежащих в основе действий государств в подсистеме, наличием общих институтов, организаций, ассоциаций и норм в различных сферах человеческой деятельности (экономика, торговля, безопасность, политика ). Государства подсистемы объединяют подобную культуру и общий исторический опыт. Разделение мира на региональные подсистемы и регионы выходит из широкого определения региона. Географические макрорегионы: Азия, Америка, Европа, Австралия и Океания, регионы (субрегион) разделяют тот же принцип. Общественный уклад в нем характеризуется жесткой сословной социальной иерархией, существованием устойчивых социальных общностей (особенно в странах Востока), особым способом регуляции жизни общества, основанном на традициях, обычаях. В статье дана характеристика традиционного общества, определены характерные признаки. Так, традиционное общество (или индустриальное) - это самая длительная из трех стадий, ее история насчитывает тысячи лет. Большую часть своей истории человечество провело именно в традиционном обществе. Это общество с аграрным укладом, мало динамическими социальными структурами и с основанным на традиции способом социокультурной регуляции. В традиционном обществе главным производителем является не человек, а природа. Поведение индивидов в обществе регламентируется обычаями, нормами, социальными институтами. Обычаи, нормы, институты, освященные традициями, считаются незыблемыми, не допускают даже мысли об их изменении. На примере некоторых стран с элементами традиционного общества определена их роль в международных отношениях.

Today the regional international legal subsystems are developing quite actively within the frameworks of the universal international law. The article disclosed the issue of relating the traditional society to the components of the regional international legal subsystems.The concepts of regional international legal subsystem and traditional society were analyzed. Therefore, the regional subsystem is a set of states united by the geographic factor andexistence of common interests, lying in the basis of the governmental behaviour in the subsystem, and existence of general institutions, organizations, associations and regulations in the different spheres of human activity (such as economy, trade, security, and policy). The states relating to subsystems combine the similar culture and total historic experience. The division of the world into regional subsystems and regions is based on a broad definition of the region. Geographic macro-regions include Asia, America, Europe, Australia and Oceania, and regions (sub-regions) share the same principle. The civil order in it is characterized by the rigid social hierarchy, existence of stable social communities (especially in the Eastern countries), and special method of society regulation based on the traditions and customs. The article describes the characteristics of traditional societyand defines thecharacteristic features. Thus, a traditional (or industrial) society is the longest of the three stages which historically lasts the thousands of years. Most of its history, mankind spent in the traditional society. It is a society with an agrarian order, not very dynamic social structures and sociocultural regulation method based on the tradition. In the traditional society the main producer is not a human, but the nature. The behavior of individuals in such society is governed by the customs, regulations and social institutions. Customs, regulations, institutions, consecrated by traditions, are considered to be inviolable, and they do not even allow the thought about changing them. Their role in the international relations is determined based on the example of some countries with the elements of traditional society.
Гасанханли С. С. Традиційні суспільства як складники регіональних міжнародно-правових підсистем / С. С. Гасанханли // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 83 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 29-36.
Keywords: регіональні міжнародні підсистеми; традиційне суспільство; правова система; звичаї; традиції; держава; країни Сходу; країни Африки; міжнародне право; міжнародні відносини; региональные международные подсистемы; традиционное общество; правовая система; обычаи; традиции; государство; страны Востока; страны Африки; международное право; международные отношения; regional international subsystems; traditional society; legal system; customs; traditions; state; Eastern countries; countries of Africa; international law; international relations; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE