Становлення і розвиток законодавства України про усиновлення - Іванова, М. М. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018)
У статті досліджено основні етапи становлення і розвитку законодавства України про усиновлення, здійснена загальна характеристика чинних нормативно-правових актів, що регулюють процедуру усиновлення в Україні, визначена послідовність їх прийняття та основні аспекти їх значимості, особливо у частині правового регулювання охорони дитинства, прав та інтересів дитини, в т. ч. і усиновлення, яке визначається формою влаштування та способом захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

The article examines the main stages of the formation and development of the legislation of Ukraine on adoption, implements a general description of the current normative legal acts governing the adoption process in Ukraine, defines the sequence of their adoption and the main aspects of their significance, especially in the part of legal regulation of the protection of childhood, rights and interests of a child, including the adoption, which is determined by the form of placement and method of protection of orphans and children, deprived of parental care.

В статье исследованы основные этапы становления и развития законодательства Украины об усыновлении, осуществлена общая характеристика действующих нормативно-правовых актов, регулирующих процедуру усыновления в Украине, определена последовательность их принятия и основные аспекты их значимости, особенно в части правового регулирования охраны детства, прав и интересов ребенка, в т. ч. и усыновления, которое определяется формой устройства и способом защиты детей-сирот и детей, лишенных родительской опеки.
Іванова М. М. Становлення і розвиток законодавства України про усиновлення / М. М. Іванова // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), І. В. Сафін (заст. голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018. - № 3. – C. 241-255.
Keywords: становлення і розвиток; законодавство; нормативно-правове регулювання; опіка та піклування; діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; усиновлення; formation and development; legislation; normative – legal regulation; care and trusteeship; orphans; children deprived of parental care; adoption; становление и развитие; законодательство; нормативно-правовое регулирование; опека и попечительство; дети-сироты; дети, лишенные родительской опеки; усыновление