Navigating contested waters: a legal exploration of unclos, fragmentation, and the expanding horizon of human rights at sea - Туляков, Вячеслав Олексійович; Туляков, В. О.; Tuliakov, Viacheslav O. (Одеса : НУОМА, 2025)
This paper investigates the complex relationship between UNCLOS and national criminal jurisdictions, especially when states assert their enforcement powers at sea. A comparative analysis of ECHR, ICJ, and ECJ jurisprudence makes it clear that international maritime law is anything but calm waters. The legal seas are marked by competing principles-state sovereignty, navigational freedom, and increasingly, the unwavering current of human rights. While jurisdictional fragmentation persists, emerging patterns suggest growing momentum toward legal harmonization. У цій статті досліджується складний зв'язок між UNCLOS та національними кримінальними юрисдикціями, особливо коли держави затверджують свої правозастосовні повноваження на морі. Порівняльний аналіз судової практики ЄСПЛ, МС ООН та Європейського суду чітко показує, що міжнародне морське право — це аж ніяк не спокійні води. Правові моря характеризуються конкуруючими принципами: державним суверенітетом, свободою навігації та дедалі більше непохитною течією прав людини. Хоча фрагментація юрисдикції зберігається, нові закономірності свідчать про зростаючий імпульс до правової гармонізації.
Tuliakov V. O. Navigating contested waters: a legal exploration of unclos, fragmentation, and the expanding horizon of human rights at sea // Морське право та менеджмент: еволюція та сучасні виклики : матеріали XVІІІ Міжнар. наук.-практич. конф. НУОМА (25 квіт., 2025 р.). – Одеса : НУОМА, 2025. – С. 27-32. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/29790
Keywords: ECHR; the 1982 Law of the Sea Convention (UNCLOS); freedom of navigation; maritime enforcement respects; International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS); maritime incidents with migrants; Spain; illegal migrants; human rights safeguards in maritime protocols Judicial Styles; in Hirsi Jamaa v. Italy (2024); Spain's maritime strategy; national criminal jurisdictions; Конвенція з морського права 1982 року (UNCLOS); свобода судноплавства; ЄСПЛ; дотримання морського законодавства; Міжнародний трибунал з морського права (ITLOS); морські інциденти з мігрантами; Іспанія; нелегальні мігранти; гарантії прав людини в морських протоколах; судові стилі; у справі Hirsi Jamaa проти Італії (2024); морська стратегія Іспанії; національні кримінальні юрисдикції