Обставини, що підлягають з’ясуванню, у методиці розслідування незаконного обігу бурштину - Сілко, В.; Silko, V. (Одеса : Гельветика, 2021)
Стаття присвячена дослідженню обставин, що підлягають з’ясуванню, як складового елементу в структурі методики розслідування незаконного обігу бурштину. Автором проаналізовано наукові погляди щодо співвідношення дефініцій обставин, що підлягають з’ясуванню, у розслідуванні зазначеного злочинів. Зроблено висновок, що обставини, які підлягають з’ясуванню, та криміналістична характеристика є відмінними за своїм змістом та функціональною спрямованістю. З’ясовано, що ситуаційний підхід при формуванні переліку обставин, доповнює традиційний та за таких обставин, слугує орієнтиром для слідчого та дозволяє більш чітко та конкретно сформулювати перелік обставин, що підлягають з’ясуванню, виходячи із слідчих ситуацій на певному етапі розслідування. На підставі узагальнення емпіричних даних та теоретичних положень визначено перелік обставин, що підлягають з’ясуванню, під час розслідування незаконного обігу бурштину, які автор поділив на наступні групи: подія злочину (предмет, місце, час, спосіб, знаряддя та засоби, обстановка та типові сліди), обставини, пов’язані із суб’єктом, суб’єктивною стороною (кількість осіб, що брали участь у реалізації злочинних дій або окремих етапів; демографічні дані та соціальний статус, наявність ознак організованості у діях групового суб’єкта, розподіл ролей у механізмі злочину, тривалість існування суб’єкта злочину, наявність злочинного досвіду та корупційних зв’язків у суб’єкта злочину, яким чином відбувався розподіл доходів від злочинної діяльності, відстань до місця проживання злочинців від місця події, форма вини та мотиви вчинення злочину), інші обставини (наслідки незаконного обігу бурштину, обставини, що характеризують особу обвинуваченого, обставини, що обтяжують покарання, обставини, що пом’якшують покарання, обставини, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження, обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання).

The article is devoted to the study of the circumstances to be ascertainment as an integral element in the structure of the methodology of amber trafficking investigation. The author analyzes the scientific views on the relationship between the definitions of the circumstances to be ascertainment in the investigation of this crime. It is concluded that the circumstances to be ascertainment and the criminalistics characteristics are different in content and function. It was found that the situational approach in compiling the list of circumstances, complements the traditional approach and in such circumstances, serves as a guide for the investigator and allows more clearly and concretely formulate a list of circumstances to be ascertainment based on investigative situations at a particular stage of the investigation. Based on the generalization of empirical data and theoretical provisions, it was defined a list of circumstances to be ascertainment during the investigation of amber trafficking, which the author divided into the following groups: the event of the crime (subject, place, time, tools and means, environment and typical traces), circumstances related to the subject, the subjective party (the number of persons involved in the implementation of criminal acts or individual stages; demographic data and social status, the presence of signs of organization in the actions of the group subject, the distribution of roles in the mechanism of the crime, the duration of the subject of the crime, the presence of criminal experience and corruption in the subject of the crime, how the distribution of proceeds from crime occurred, the distance to the place of residence of criminals from the scene, form of guilt and motives), other circumstances (consequences of illegal circulation of amber, circumstances characterizing the identity of the accused, aggravating circumstances punishment, mitigating circumstances punishment, circumstances that preclude criminal liability or are grounds for closing criminal proceedings, circumstances that are grounds for exemption from criminal liability or punishment).
Сілко В. Обставини, що підлягають з’ясуванню, у методиці розслідування незаконного обігу бурштину / В. Сілко // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2021. - № 6. - С. 222-229.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; обставини, що підлягають з’ясуванню; незаконний обіг бурштину; розслідування незаконного обігу бурштину; криміналістична методика; екологічні злочини; circumstances to be ascertainment; illegal amber trafficking; investigation of amber trafficking; ecological crimes; methods of criminalistics