Теоретичні суперечності як «родимі плями» українського націоналізму (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) - Перегуда, Є. В.; Перегуда, Е. В.; Pereguda, Y. V. (My University, 2016)
Еволюція політичної думки в Україні на зламі століть віддзеркалювала специфіку розвитку капіталізму в регіоні та соціальної структури суспільства. Теза про єдність соціальних і національних завдань українського руху була теоретично правильною, але ставила складні проблеми в політичній сфері. До суперечностей «Братства тарасівців» належали одночасне декларування інтересів нації та висунення соціалістичних гасел, хитання між концепціями етнічної й політичної нації, висунення проміжних цілей у боротьбі за незалежність України при декларуванні «екстремізму щодо відступників». М. Міхновський намагався розв’язати ці суперечності шляхом переходу на платформу концепції етнічної нації та пріоритету національних питань над соціальними, але зворотнім боком цього стали ігнорування новітніх тенденцій соціального розвитку й неспроможність розбудови соціальних і політичних союзів, розширення соціальної бази до масштабів, які б давали змогу реалізувати цілі руху.

Эволюция политической мысли в Украине на рубеже веков отражала специфику развития капитализма в регионе и социальной структуры общества. Тезис о единстве социальных и национальных задач украинского движения был теоретически правильным, но ставил сложные проблемы в политической сфере. К противоречиям «Братства тарасовцев» принадлежали одновременное декларирование интересов нации и выдвижение социалистических лозунгов, колебания между концепциями этнической и политической нации, выдвижение промежуточных целей в борьбе за независимость Украины при декларировании «экстремизма относительно отступников». Н. Михновский пытался решить эти противоречия путем перехода на платформу концепции этнической нации и приоритета национальных вопросов над социальными, но обратной стороной этого стали игнорирование новейших тенденций социального развития и неспособность развития социальных и политических союзов, расширения социальной базы до масштабов, которые давали возможность реализовать цели движения.

The evolution of political thought in Ukraine at the turn of the centuries was reflecting the specificity of the development of capitalism in the region and of the social structure of society. The thesis of the unity of the social and national problems of the Ukrainian movement was theoretically correct, but put the challenges in the political sphere. The contradictions of Tarasivtsi Brotherhood were simultaneous declaration of interests of the nation and the advancement of socialist slogans, fluctuations between the concepts of ethnic and political nation, the nomination of interim objectives in the struggle for the independence of Ukraine and declaration of extremism towards apostates. M. Mikhnovsky tried to solve these contradictions by going to the platform concept of the ethnic nation and priority of the national issues over social issues, but the reverse side of this were the ignoring of the latest trends in social development and the failure of the creation of social and political alliances, of the social base expanding to the scale, which made possible to achieve the movement objectives.
Перегуда Є. В. Теоретичні суперечності як «родимі плями» українського націоналізму (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) / Є. В. Перегуда // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 12. - С. 89-92.
Keywords: націоналізм; «Братство тарасівців»; Микола Міхновський; етнічна нація; суперечність; соціальні союзи; інтелігенція; український рух; соціалістичні гасла; национализм; «Братство тарасовцев»; Николай Михновский; этническая нация; противоречие; социальные союзы; интеллигенция; украинское движение; социалистические лозунги; nationalism; Tarasivtsi Brotherhood; Mykola Mikhnovsky; ethnic nation; contradiction; social alliances; intellectuals; Ukrainian movement; socialist slogans