Психоемоційні складові адаптації першокурсників до навчального колективу : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Єфтєні, Наталія Миколаївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню психоемоційних складових адаптації першокурсників до навчального колективу у вищих навчальних закладах. полягала у виявленні взаємозв’язків між показниками адаптації та різними аспектами емоційного і психічного стану студентів. Виявлено, що хоча першокурсники позитивно оцінюють свою адаптацію до навчального колективу та відчувають загальний комфорт у групі, їхній емоційний стан характеризується змішаними відчуттями. Вони одночасно переживають радість, натхнення, спокій і впевненість та відчувають тривогу, напруженість, сум і розчарування. Встановлено, адаптація першокурсників позитивно пов’язана з емоційним комфортом, прийняттям інших та інтернальністю, тому вони мають кращу емоційну стабільність у нових ситуаціях, проявляють відкритість і толерантність до інших. Зазначено, що тривожність негативно впливає на самоприйняття, емоційний комфорт та прийняття інших. Тривожні особи частіше відчувають розчарування та незадоволеність, що підтверджується позитивним зв’язком з фрустрацією. The qualification work is devoted to the research of the psycho-emotional components of first-year students' adaptation to the educational collective in higher education institutions. The research focused on identifying the relationships between adaptation indicators and various aspects of students' emotional and mental states. It was found that although first-year students positively assess their adaptation to the educational collective and feel general comfort in the group, their emotional state is characterized by mixed feelings. They simultaneously experience joy, inspiration, calmness, and confidence, as well as anxiety, tension, sadness, and disappointment. It was established that first-year students' adaptation is positively associated with emotional comfort, acceptance of others, and internality, which contributes to better emotional stability in new situations and fosters openness and tolerance toward others. It was noted that anxiety negatively affects self-acceptance, emotional comfort, and acceptance of others. Anxious individuals are more likely to experience disappointment and dissatisfaction, as evidenced by a positive correlation with frustration. The research revealed that a high level of emotional comfort reduces feelings of helplessness and promotes better interaction with others. However, emotional comfort decreases with increasing anxiety and frustration.
Єфтєні Н. М. Психоемоційні складові адаптації першокурсників до навчального колективу : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Н. М. Єфтєні. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 65 с.
Keywords: адаптація; труднощі адаптації; психоемоційний стан; навчальний колектив; adaptation; adaptation difficulties; mental state; emotional state; educational collective