Кримінальна відповідальність медичних працівників: сучасні виклики та перспективи вдосконалення - Іванова, Вероніка Петрівна; Іванова, В. П.; Ivanova, Veronika P. (Одеса : Фенікс, 2026)
У сучасних умовах трансформації системи охорони здоров’я, зумовленої як внутрішніми реформами, так і впливом глобальних викликів, питання кримінальної відповідальності медичних працівників набуває особливої актуальності. Підвищення стандартів медичного обслуговування, активне впровадження новітніх технологій у сферу медицини, а також зростання рівня обізнаності населення щодо своїх прав сприяють збільшенню кількості випадків притягнення медичних працівників до юридичної відповідальності, у тому числі кримінальної. У цьому контексті особливого значення набуває необхідність формування чіткого та збалансованого підходу до визначення меж такої відповідальності
Іванова В. П. Кримінальна відповідальність медичних працівників: сучасні виклики та перспективи вдосконалення. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 440-442. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33257
Keywords: кримінальна відповідальність медичних працівників; медична помилка; кримінальна недбалість; причинно-наслідковий зв’язок; медична діяльність; цифровізація ме- дицини; правозастосування; судово-медична експертиза; criminal liability of medical professionals; medical error; criminal negligence; causal link; medical activity; digitalization of healthcare; law enforcement; forensic medical examination