Інформаційні вкиди та цифрова дезінформація як елемент гібридної війни - Горбачова, Ірина; Горбачова, І.; Gorbachova, Iryna (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
У тезах досліджується проблема поширення дезінформації та фейкових повідомлень в умовах цифровізації суспільства й воєнного стану, а також їх вплив на інформаційну безпеку держави, громадський порядок і суспільну стабільність. Аналізується роль дезінформації як елементу гібридної війни та інструменту дискредитації держави як на внутрішньодержавному, так і на міжнародному рівні. Визначається, що в умовах інформаційної війни фейки можуть виступати інструментом сприяння агресії, дестабілізації держави та вчинення кримінально протиправних посягань проти основ національної безпеки України. This abstract analyzes the problem of the spread of disinformation and fake news in the context of a digital society and martial law, as well as their influence on the information and national security of the state, public order, and social stability. It examines the role of disinformation as an element of hybrid warfare and a tool for discrediting the state at both the domestic and international levels. It is determined that in the context of information warfare, fake news can serve as a tool to facilitate aggression, destabilize the state, and commit criminal acts against the security of Ukraine.
Горбачова І. Інформаційні вкиди та цифрова дезінформація як елемент гібридної війни. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози: збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 316-320. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33594
Keywords: дезінформація; агресія; національна безпека; свобода висловлювань; мова ворожнечі; disinformation; aggression; national security; freedom of expressing opinions; hate speech