Цифрова ідентичність як відображення інформаційного суспільства - Усанова, Л. А.; Усанова, Людмила Анатоліївна; Usanova, Liudmyla A.; Супрун, Г. Г.; Супрун, Геннадій Геннадійович; Suprun, Hennadii; Suprun, Hennadii H. (Одеса, 2021)
У статті досліджуються проблеми цифрової ідентичності як відповіді на виклики сучасного інформаційного суспільства. Здійснено аналіз процесів індивідуалізації і самопрезентації індивіда в мережевому просторі. З поширенням ролі інтернет-ідентичності як суспільного явища власна соціальна презентація стає важливою умовою онлайн- і офлайн-життя. Виділено особливості й методи створення цифрового образу через міжособистісну комунікативну діяльність. Проаналізовані феномени цифрового середовища «слактивізм» і «постправда». Слактивізм є поширеним продуктом розвитку цифрового поля і являє собою спосіб реакції на суспільні тенденції через бажання самоствердитись як особистості, що відповідає на виклики і тенденції сьогодення. Явище «постправди» розглянуто як інформацію (ствердження) з багатогранними можливостями інтерпретації без претензії на об’єктивність. Наслідком є маніпуляція і дезінформація в інформаційному полі. Вказано на те, що об’єктивні й перевірені факти поєднуються чи навіть поступаються своїм місцем повідомленням, які спрямовані безпосередньо на емоційну реакцію як окремих індивідів, так і широких соціальних груп в цілому. У статті також акцентовано увагу на тому, що на початку свого розвитку мережа Інтернет слугувала, здебільшого, інформаційно-пізнавальною платформою, але з поширенням і доступністю цифрових технологій відбулось трансформування її до соціально-комунікативного простору. Акцентовано увагу на тому, що явище цифрової ідентичності здійснюється шляхом міжособистісної комунікації і власної репрезентативності в цифровому середовищі. Індивідуалізація особистості набуває динамічного характеру відповідно до нових змінних, які можуть виникати як в інформаційному полі, так і в межах міжособистісної комунікації. Соціальні мережі виступають тими платформами, які надають користувачу можливість особистісної реалізації і породжують оманливе відчуття причетності до включення в масово значимі процеси.

The article investigates issues of digital identity as a response to challenges of the contemporary information society. The analysis of individualization and self-presentation processes of an individual on the internet is conducted. With the spread of the role of internet identity as a modern phenomenon, personal social presentation becomes an important condition of online and offline life. The article highlights specific aspects and methods of digital image creation through interpersonal communicative activity. «Slacktivism» and «post-truth» phenomena of the digital environment are analyzed. Slacktivism is a common product of digital field development and it is a way of reacting to societal tendencies due to the wish of building self- esteem as an individual that responds to challenges and trends of the present time. The phenomenon of post-truth is considered as information (a statement) with multifaceted interpretation possibilities without claiming objectivity. The consequence of that is manipulation and misinformation in the information field. It is pointed out that verified and objective facts combine or even give way to messages that are aimed directly at the emotional reaction of both individuals and broad social groups as a whole. The article also emphasizes that at the beginning of its development, the Internet served mostly as an information and educational platform, but with the spread and availability of digital technologies it was transformed into a social and communicative space. Emphasis is placed on the fact that the phenomenon of digital identity is carried out through interpersonal communication and self-representation in the digital environment. Individualization of personality becomes dynamic in line with new variables that may arise both in the information field and within interpersonal communication. Social networks are the platforms that give users the opportunity for personal realization and generate a deceptive sense of involvement in significant processes on a mass scale.
Усанова Л. А. Цифрова ідентичність як відображення інформаційного суспільства / Л. А. Усанова, Г. Г. Супрун // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 30. - С. 67-70.
Keywords: цифрова ідентичність; слактивізм; постправда; інформаційне суспільство; digital identity; slacktivism; post-truth; information society; Research Subject Categories::TECHNOLOGY::Information technology; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES