Political marketing in Ukraine : theoretical and practical aspects - Muzychenko, Ganna V.; Музыченко, Анна Вячеславовна; Музиченко, Ганна В’ячеславівна (Одеса, 2016)
Стаття присвячена дослідженню основних кроків на шляху розвитку теорії та практики політичного маркетингу в Україні в контексті світової політичної науки та сучасного політичного процесу в демократичних суспільствах. Проведене дослідження свідчить про провідну роль західних, перш за все американських, вчених. Наразі в межах наукового аналізу чітко розділяють два напрямки розвитку політичного маркетингу – теоретичний та практичний. Аналіз української дійсності довів, що політичний маркетинг є актуальним предметом наукових досліджень українських вчених, особливо молодих. Політична практика має досвід застосування технологій політичного маркетингу в практиці виборчих кампаній, формуванні іміджу політичних лідерів і держави загалом, хоча, на думку експертів, ринок політичного консалтингу ще дуже не розвинений, а серед населення політичний маркетинг сприймається негативно.

Статья посвящена изучению основных шагов Украины на пути развития науки и практики политического маркетинга в контексте мировой политической науки и современного политического процесса в демократических обществах. Проведенный анализ свидетельствует о ведущей роли западных, прежде всего американских, ученых в нем. На данный момент в рамках научного анализа четко разделяют два направления развития политического маркетинга – теоретический и практический. Анализ украинской действительности показал, что политический маркетинг является актуальным предметом научных исследований украинских ученых, особенно молодых. Политическая практика имеет опыт применения технологий политического маркетинга в практике избирательных кампаний, формировании имиджа политических лидеров и государства в целом, хотя, по мнению экспертов, рынок политического консалтинга еще очень не развит, а среди населения политический маркетинг воспринимается отрицательно.

The article deal with the studing the main steps in the development of theory and practice of political marketing in Ukraine in the context of world political theory and modern political process in a democratic society. It shows the leading role of Western, especially American, scientists there. At the moment, the scientific analysis clearly separate the two directions of the development of political marketing – theoretical and practical. Analysis of Ukrainian reality shows that political marketing is a topical subject of Ukrainian scientists researches, especially young ones. Political practice has experience on using technology in the practice of political marketing campaign, shaping the image of political leaders and the state as a whole, although, according to experts, the market of political consulting is not developed, and the political marketing is perceived negatively by population.
Muzychenko G. V. Political marketing in Ukraine : theoretical and practical aspects / G. V. Muzychenko // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2016. – Вип. 1. – С. 38-41.
Keywords: політичний маркетинг; політичний ринок; політичні технології; виборча кампанія; политический маркетинг; политический рынок; политические технологии; избирательная кампания; political marketing; political market; political technology; election campaign