Криза ідентичності в умовах глобалізації та посилення інформаційно-комунікативних процесів - Поліщук, Р. М.; Полищук, Р. Н.; Polischuk, R. М. (My University, 2017)
У статті розглядаються філософські, соціокультурні аспекти та чинники формування феномену кризи ідентичності. Здійснено ґрунтовне дослідження на основі розробок закордонних і вітчизняних науковців, що дало можливість розкрити проблему та привернути увагу до розгляду чи переосмислення ролі системи цінностей в умовах глобалізаційних процесів і посилення інформаційно-комунікативного впливу. Наголошено на тому, що соціум істотно змінився, трансформувалися уявлення про людину і суспільство. Мережа усталених цінностей як складник людської свідомості, покликаний забезпечувати її неперервність і стабільність, у таких умовах не виконує свою функцію, що призводить до соціокультурних розладів. Зміна традиційних моральних канонів, переоцінка цінностей, множинність вибору та стрімкість глобалізаційних процесів викликають протиріччя, «культурно-історичні неврози» та, як загальний наслідок, кризу. Тому, на нашу думку, така проблема вимагає детального вивчення особливостей впливу інформаційного суспільства та супутніх чинників на процес культурної ідентифікації людини в умовах трансформації суспільства.

В статье рассматриваются философские, социокультурные аспекты и факторы формирования феномена кризиса идентичности. Осуществлено детальное исследование на основе разработок зарубежных и отечественных ученых, что позволило раскрыть проблему и привлечь внимание к рассмотрению или переосмыслению роли системы ценностей в условиях глобализационных процессов и усиления информационно-коммуникативного воздействия. Отмечено, что социум существенно изменился, трансформировались представления о человеке и обществе. Сеть устоявшихся ценностей как составляющая человеческого сознания, призванная обеспечивать его непрерывность и стабильность, в таких условиях не выполняет свою функцию, что приводит к социокультурным расстройствам. Изменение традиционных нравственных канонов, переоценка ценностей, множественность выбора и стремительность глобализационных процессов вызывают противоречия, «культурно-исторические неврозы» и, как следствие, кризис. Поэтому, по нашему мнению, эта проблема требует детального изучения особенностей влияния информационного общества и сопутствующих факторов на процесс культурной идентификации человека в условиях трансформации общества.

The article deals with the philosophical, socio-cultural aspects and factors of formation of the phenomenon of the crisis of identity. A thorough research has been carried out on the basis of the development of foreign and domestic scientists, which enabled to reveal the problem and draw attention to the consideration or rethinking the role of the system of values in the conditions of globalization processes and strengthening the information and communication impact. It is emphasized that socium has changed significantly, transformed the concept of man and society. A network of established values, as a component of human consciousness, is intended to ensure its continuity and stability, in such conditions, ceases to perform its function, which leads to socio-cultural disorders. Changing the traditional moral canons, revaluation of values, the plurality of choices and the rapidity of globalization processes are contradictory, cultural-historical neuroses and, as a general consequence, a crisis. Therefore, in our opinion, this problem requires a detailed study of the peculiarities of the influence of the information society and the concomitant factors on the process of cultural identification of a person in the conditions of transformation of society.
Поліщук Р. М. Криза ідентичності в умовах глобалізації та посилення інформаційно-комунікативних процесів / Р. М. Поліщук // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 19. - С. 70-73.
Keywords: ідентичність; культурна ідентичність; криза ідентичності; фрагментарність; множинність; глобальна ідентичність; локальна ідентичність; идентичность; культурная идентичность; кризис идентичности; фрагментарность; множественность; глобальная идентичность; локальная идентичность; identity; cultural identity; identity crisis; fragmentation; plurality; global identity; local identity