Інституціоналізація категорії вразливості в європейському та зарубіжному праві: до формування цивілістичної концепції - Калітенко, Оксана Михайлівна; Kalitenko, Oksana M. (Одеса : Фенікс, 2026)
Сучасний етап розвитку права характеризується поступовим переосмисленням класичних засад приватно-правового регулювання, зокрема принципу формальної рівності сторін, який без сумніву зазнає вагомих трансформацій в людському суспільстві. У центрі цього трансформаційного процесу опиняється категорія «вразливості» (vulnerability), яка дедалі активніше використовується у нормативному та доктринальному дискурсі як підстава для диференціації правового захисту. Особливої актуальності ця проблематика набуває в умовах всебічної цифровізації суспільства та гібридних загроз, які істотно змінюють характер правовідносин і створюють нові форми нерівності між їх учасниками.
Калітенко О. М. Інституціоналізація категорії вразливості в європейському та зарубіжному праві: до формування цивілістичної концепції. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 90-93. URL: https://doi.org/10.32837/11300.32989
Keywords: захист прав; вразливість; рівність суб’єктів; цифрові ризики; критерії вразливості; рrotection of rights; vulnerability; equality of subjects; digital risks; vulnerability criteria