Родовий об’єкт кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг - Марін, О. К.; Марін, Олександр Костянтинович; Marin, Oleksandr K. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті зазначається, що родовим об’єктом кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної із наданням публічних послуг, варто вважати таку субстанцію, як «правове благо» в розумінні відображеної у свідомості ідеальної цінності, «належного», що забезпечує можливості для рівноправного розвитку індивіда. Змістом «правового блага» при цьому є нормальна службова діяльність та професійна діяльність із надання публічних послуг. «Нормальність» такої діяльності складається із двох аспектів: унормованості та властивості, яка, як оціночна категорія, містить у собі такі складові частини: 1) службова діяльність та професійна діяльність із надання публічних послуг здійснюється виключно на виконання функцій юридичної особи, органу державної влади чи місцевого самоврядування або ж завдань професійної діяльності, пов’язаної із наданням публічних послуг та в їх інтересах, в інтересах того, хто доручив, наділив спеціального суб’єкта додатковими можливостями (складова частина убезпечення від зловживань); 2) службова діяльність та професійна діяльність із надання публічних послуг здійснюється виключно в межах спеціальної правоздатності – службова особа або особа, яка професійно надає публічні послуги, може діяти лише в межах та у спосіб, передбачений його спеціальним статусом (складова частина убезпечення від перевищень); 3) службова діяльність та професійна діяльність із надання публічних послуг здійснюється виключно за встановлену законом, положенням, наказом або договором плату, сума якої визначається характером виконуваної роботи, є адекватною такій роботі та офіційною, такою, що підлягає облікові та оподаткуванню (складова частина убезпечення від підкупу); 4) службова діяльність та професійна діяльність із надання публічних послуг здійснюється відповідними особами сумлінно та належно (складова частина убезпечення від недбалості).

The article states that the group object of criminal offenses in the field of official activities and professional activities related to the provision of public services should be considered as such a substance as legal good in the sense of reflected in the mind, ideal value, the proper one, that provides opportunities for equal development of the individual. The essence of the legal good is the normal official activities and professional activities related to the provision of public services. The normality of such activities consists of two aspects: the normalization and the quality, which, as an evaluation category, contains the following components: 1) official activities and professional activities related to the provision of public services are carried out exclusively for the performance of functions of the legal entity, state body or local self-government body or tasks of the professional activities related to the provision of public services and in their interests, in the interests of the commissioner, the one who endowed the special subject with additional opportunities (the component of protection against abuse); 2) official activities and professional activities related to the provision of public services are carried out exclusively within the limits of special legal capacity – an official or a person who professionally provides public services may act only within the limits and in the manner provided by his/her special status (the component of protection against excess); 3) official activities and professional activities related to the provision of public services are carried out exclusively for a fee established by the law, regulation, order or contract, the amount of which is determined by the nature of the work performed, is adequate to such work and official, that is subject to accounting and taxation (the component of protection against bribery); 4) official activities and professional activities related to the provision of public services are carried out by the relevant persons conscientiously and properly (the component of protection against negligence).
Марін О. К. об’єкт кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг / О. К. Марін // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 90 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 104-112.
Keywords: правові блага; складова частина убезпечення від зловживань; складова частина убезпечення від перевищень; складова частина убезпечення від підкупу; складова частина убезпечення від недбалості; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; legal good; the component of protection against abuse; the component of protection against excess; the component of protection against bribery; the component of protection against negligence