Проблемні питання визначення поняття та класифікації недоговірних зобов’язань у цивільному праві - Подвірна, Олена Владиславівна; Подвірна, О. В.; Podvirna, Olena V.; Podvirna, O. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
Відповідно до законодавства України, цивільно-правові відносини, зокрема зобов’язання, виникають із договорів, правочинів та інших юридичних фактів, а також із протиправних дій, у тому числі у разі завдання майнової та моральної шкоди. На відміну від договірних зобов’язань, які виникають на підставі договору, в якому чітко прописано де, коли й як мають бути виконання зобов’язання, недоговірні зобов’язання виникають із різних підстав, що значно ускладнює можливість здійснення їх класифікації і визначення моменту їх початку та завершення. Незважаючи на те що у законодавстві закріплено систему недоговірних зобов’язань та підстави їх виникнення, проблема їх класифікації є недосконалою, тому вивчення даного питання постійно привертає до себе увагу науковців. Аналізом цієї проблематики займалися такі науковці, як О.О. Красавчиков, Б.Б. Черепахін, В.М. Ігнатенко, В.В. Луць, О.В. Ніколаєнко, В.Т. Смірнов, Н.Ю Голубєва, П.Д. Гуйван, В.П. Маковій, М.М. Агарков та ін. Ураховуючи, що недоговірні зобов’язання, так само як і зобов’язання загалом, не однакові за своїм змістом та характером, їх класифікація є дуже необхідною, саме тому багато науковців намагаються систематизувати всі здобутки та побудувати на їх основі єдину класифікацію недоговірних зобов’язань, але, на жаль, мети досягнуто не було, тому дане питання залишається актуальним для дослідників і сьогодні. Метою даної роботи є вивчення поняття недоговірних зобов’язань, установлення підстав їх виникнення, видів та способів класифікації. У статті проведено аналіз нормативно-правових актів та думок науковців стосовно даного питання.

According to the legislation of Ukraine, civil law relations, and in particular obligations, may arise from contracts, transactions and other legal facts, as well as from illegal actions, including in the case of property and moral damage. Unlike contractual obligations, which arise on the basis of the contract, which clearly states where, when and how to fulfill the obligations, non-contractual – arise on various grounds, which greatly complicates the possibility of their classification and determining the time of their beginning and completion. Despite the fact that the legislation establishes a system of non-contractual obligations and the grounds for their occurrence, but the problem of classification of the above is imperfect, so the study of this issue is constantly attracting the attention of scientists. Such scientists as O.O. Krasavchikov, B.B Cherepakhin, V.M Ignatenko, V.V Luts, О.В. Nikolaenko, В.Т. Smirnov, N.Y. Golubeva, P.D. Guiwan, W.P. Makoviy, M.M Agarkov and others. Given that non-contractual obligations, as well as obligations in general are not the same in content and nature, their classification is very necessary and that is why many scholars try to systematize all the achievements and build on their basis a single classification of non-contractual obligations. but, unfortunately, the goal was not achieved, so this question remains relevant for researchers today. The purpose of this work is to study the concept of non-contractual obligations, to establish the reasons for their occurrence, types and methods of classification. The article analyzes the legal acts and opinions of scientists on this issue.
Подвірна О. В. Проблемні питання визначення поняття та класифікації недоговірних зобов’язань у цивільному праві / О. В. Подвірна // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 3. - С. 226-232.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; non-contractual obligations; contract; term; classification; legal relations; debtor; creditor; недоговірні зобов’язання; договір; строк; термін; класифікація; правовідносини; боржник; кредитор