Економічні передумови розвитку індустрії гостинності в Одеській області - Тітомир, Л. А.; Данилова, О. І.; Пацела, О. А. (My University, 2017)
Наведений аналіз сучасного стану готельної індустрії Одеської області, здійснено розгляд недоліків і визначення перспектив розвитку індустрії гостинності в цьому регіоні. Зазначено, що завдяки особливостям економіко—географічного розташування, розвинутій транспортній мережі, благодатним природно— кліматичним умовам, наявності пам ’ятників природи, архітектури, історії та культури в Одеській області наявні передумови для формування і розвитку високорентабельної інфраструктури гостинності. Відмічено, що в регіоні наявні як заклади розміщення готельного типу, так і спеціалізовані заклади. Важливим позитивним чинником є і наявність висококваліфікованих кадрів, які здатні надавати послуги на гідному рівні. Важливою складовою роботи є елементи РЕ8Т— та 8№ОТ—аналізу, що дозволили з ’ясувати перспективи розвитку індустрії гостинності в Україні та сильні і слабкі сторони розвитку готельної справи в Одеській області. Завдяки проведеній роботі можна зробити висновок, що одним з базових чинників можливого ефективного просування готельних послуг на ринок є невелика кількість готельних ланцюгів у сфері готельного бізнесу. Крім того, в Одесі і області недостатня кількість готелів VIР—класу, а платоспроможний попит на послуги готелів і пов'язані з ними, завдяки припливу туристів з—за кордону є. Зауважено, що слід провести ряд маркетингових і рекламних акцій, спрямованих на просування послуг в готельній справі. Рекламна кампанії в місцевих засобах масової інформації недостатня і характеризується однотипністю. На сайтах всіх засобів розміщення необхідно робити акцент на різноманітних додаткових послугах. Найбільш важливим чинником успішного просування послуг індустрії гостинності Одеси і області на ринок України і світу повинно бути не тільки акцентування на інфраструктурі та дуже вигідному місці розташування кожного окремого підприємства із урахуванням його специфіки (оздоровчі, лікувально—профілактичні, діловий туризм тощо), але й надання послуг на рівні світових стандартів. Регіональний ринок готельно—ресторанного бізнесу має формуватися за рахунок створення різних за розмірами, але із великими можливостями у наданні додаткових послуг підприємствами готельно—ресторанної сфери, наявності споживачів цих послуг та відповідності послуг підприємств потребам споживачів та світовому рівню. Розвиток туризму, рекреації, освіти в галузі готельно— ресторанного бізнесу, налагодження системи постачання, транспорту та сфери послуг, певна державна підтримка галузі буде сприяти розвитку гостинності як економічної категорії. Для успішного розвитку індустрії гостинності необхідною умовою є забезпечення сприятливого середовища для формування і розвитку цієї сфери, формування ланцюгів готелів, у тому числі для різних категорій клієнтів, розширення ринку туристських послуг, зокрема, створення умов для розвитку інформаційних систем управління, що дозволяють підвищити прозорість готельного бізнесу, розвиток реклами готельних послуг і освітлення проблем розвитку готельного бізнесу у засобах масової інформації, законодавча база для залучення інвесторів.
Тітомир Л. А. Економічні передумови розвитку індустрії гостинності в Одеській області / Л. А. Тітомир, О. І. Данилова, О. А. Пацела // Наукові праці ОНАХТ. - Одеса, 2017. – Т. 81, вип. 2. – С. 64-75.
Keywords: індустрія гостинності; управління; готельно—ресторанний бізнес; туризм; економічні показники розвитку