Системний плюралізм: до проблеми методології порівняльного правознавства - Горобець, Костянтин Валерійович; Горобец, Константин Валерьевич; Gorobets, Kostiantyn V. (Ліга Прес, 2015)
Запропоновано застосовувати системну інтерпретацію принципу плюралізму як елементу методології порівняльного правознавства. Показано, що існує два види плюралізму: пропозиційний та концептуальний. Пропозиційний плюралізм використовується для створення однієї системи на основі різних концептів, і його доцільно використовувати на рівні мікропорівняння. Концептуальний плюралізм використовується для побудови різних систем на основі одного концепту; доцільність його використання обмежена проблемою створення допустимих меж інтерпретації понять та категорій порівняльного правознавства.

Предложено применять системную интерпретацию принципа плюрализма как элемента методологии сравнительного правоведения. Показано, что существует два вида плюрализма: пропозициональный и концептуальный. Пропозициональных плюрализм используется для создания одной системы на основе различных концептов, и его целесообразно использовать на уровне микросравнения. Концептуальный плюрализм используется для построения различных систем на основе одного концепта; целесообразность его использования ограничена проблемой создания допустимых пределов интерпретации понятий и категорий сравнительного правоведения.

It is proposed to use a system interpretation of the principle of pluralism as an element of methodology of comparative jurisprudence. Author shows that there are two types of pluralism: propositional and conceptual. Propositional pluralism is used for creation of one system based on the different concepts; the micro-comparasion is a sphere where it can be used the most expediently. Conceptual pluralism is used for creation of different systems based on one concept. It should be used for creation of the limits of interpretation of notions and categories of comparative jurisprudence.
Горобець К. В. Системний плюралізм: до проблеми методології порівняльного правознавства / К. В. Горобець // Філософія порівняльного правознавства : Збірник наукових праць / За ред. О. В. Кресіна. - К. ; Львів : Ліга Прес, 2015. - С. 461-470.
Keywords: порівняльне правознавство; методологія порівняльного правознавства; принцип плюралізму; концептуальний плюралізм; пропозиційний плюралізм; сравнительное правоведение; методология сравнителього правоведения; принцип плюрализма; концептуальный плюрализм; пропозиционный плюрализм; comparative law; methodology of comparative law; principle of pluralism; conceptual pluralism; propositional pluralism