Верховенство права як ціннісно-нормативний феномен - Горобець, Костянтин Валерійович; Горобец, Константин Валерьевич; Gorobets, Kostiantyn V. (Право України, 2013)
У статті запропоновано розглядати феномен верховенства права з позицій концепції ціннісно-нормативного праворозуміння. Доводиться, що верховенство права є феноменом, що покликаний забезпечувати цілісність та гармонізацію системи цінностей правової сфери та системи правових нормативів. Обґрунтовується, що верховенство права не слід зводити до принципу позитивного права, оскільки простір його існування охоплює також ненормативні елементи правової реальності (правові цінності).

В статье предложено рассматривать феномен верховенства права с позиций концепции ценностно-нормативного правопонимания. Доказывается, что верховенство права является феноменом, который призван обеспечивать целостность и гармонизацию системы ценностей правовой сферы и системы правовых нормативов. Обосновывается, что верховенство права не следует сводить к принципу позитивного права, поскольку пространство его существования охватывает также ненормативные элементы правовой реальности (правовые ценности).

The article deals with an attempt of understanding the rule of law from the standpoint of the concept of value-normative legal thinking. It is shown that the rule of law is a phenomenon that is called to ensure the integrity and harmony of the system of legal values and the system of legal norms. It is substantiated that the rule of law should not be reduced to the principle of positive law, because the sphere of its existence includes also non-normative elements of legal reality (legal values).
Горобець К. Верховенство права як ціннісно-нормативний феномен / К. Горобець // Філософія права та загальна теорія права. – 2013. – № 2. – С. 207–214.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Other law::Jurisprudence; верховенство права; ціннісно-нормативне праворозуміння; правові цінності; система правових нормативів; ценностно-нормативное правопонимание; правовые ценности; система правовых нормативов; rule of law; value-normative legal thinking; legal values; system of legal norms