Гендерні особливості емоційного інтелекту в підлітковому віці : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Божко, Єлизавета Андріївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Бакалаврський проект присвячений актуальному питанню вивчення гендерних особливостей у структурі та рівні розвитку емоційного інтелекту в підлітковому віці. У підлітковому віці відбувається активне формування емоційної сфери, на яке суттєво впливають як соціальні умови, так і гендерні особливості. Саме в цей період особистість набуває здатності до емоційного самовираження, регуляції внутрішніх станів та формування глибоких міжособистісних зв’язків. У даній дипломній роботі проаналізовано відмінності емоційного інтелекту між хлопцями та дівчатами-підлітками та розроблено рекомендацій щодо його розвитку з урахуванням психологічних та соціальних чинників. У роботі теоретично обґрунтовано значення емоційного інтелекту для соціалізації підлітків та проаналізовано його основні компоненти, такі як емпатійність, саморегуляцію, адаптивність та соціальну компетентність. Здійснено порівняльний аналіз теоретичних підходів до проблеми, зокрема класичних і змішаних моделей емоційного інтелекту, що дозволило глибше розкрити природу емоційноїьрегуляції у представників різних статей. Результати дослідження вказують на вищу емоційну чутливість, комунікативну толерантність і схильність до співпереживання серед дівчат, тоді як хлопці продемонстрували вищий рівень самоконтролю та раціональних стратегій емоційної регуляції. Виявлено значні гендерні відмінності у рівнях соціальної фрустрованості, що може свідчити про різні механізми подолання емоційного напруження та адаптації до соціального середовища у хлопців і дівчат. На основі отриманих даних розроблено методичні рекомендації щодо розвитку емоційного інтелекту в підлітків з урахуванням гендерної специфіки. Практична цінність роботи полягає у можливості застосування її результатів у діяльності шкільних психологів, педагогів та батьків з метою емоційної підтримки підлітків і запобігання міжособистісним конфліктам. Крім того, результати дослідження можуть стати основою для створення спеціалізованих тренінгових програм, спрямованих на розвиток емоційної компетентності, підвищення рівня адаптації та зміцнення емоційного благополуччя підлітків. The bachelor’s project is dedicated to the relevant issue of studying gender differences in the structure and level of development of emotional intelligence during adolescence. During adolescence, the emotional sphere undergoes active formation, significantly influenced by both social conditions and gender characteristics. It is during this period that individuals acquire the ability for emotional self-expression, regulation of internal states, and the formation of deep interpersonal relationships. This thesis analyzes the differences in emotional intelligence between adolescent boys and girls and develops recommendations for its enhancement, taking into account psychological and social factors. The study theoretically substantiates the importance of emotional intelligence for adolescent socialization and examines its key components, such as empathy, selfregulation, adaptability, and social competence. A comparative analysis of theoretical approaches to the problem is carried out, including both classical and mixed models of emotional intelligence, which allowed for a deeper understanding of the nature of emotional regulation in individuals of different genders. The research results indicate higher emotional sensitivity, communicative tolerance, and empathy among girls, while boys demonstrated a greater level of self-control and rational emotional regulation strategies. Significant gender differences in levels of social frustration were identified, which may point to different mechanisms for coping with emotional stress and adapting to the social environment in boys and girls. Based on the obtained data, methodological recommendations were developed for fostering emotional intelligence in adolescents with consideration of gender specificity. The practical value of this study lies in the possibility of applying its results in the work of school psychologists, educators, and parents to provide emotional support to adolescents and prevent interpersonal conflicts. Moreover, the findings may serve as a foundation for the development of specialized training programs aimed at enhancing emotional competence, improving adaptability, and strengthening adolescents emotional wellbeing.
Божко Є. А. Гендерні особливості емоційного інтелекту в підлітковому віці : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Є. А. Божко. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 103 с. – Режим доступу:
Keywords: Емоційний інтелект; гендерні особливості; підлітковий вік; соціалізація; психологічна підтримка; Emotional intelligence; gender differences; adolescence; socialization; psychological support