До питання гарантій у разі здійснення інвестування у сфері державно-приватного партнерства - Топал, Аліна Сергіївна; Топал, А. С.; Topal, Alina S.; Topal, A. S. (Одеса : Гельветика, 2020)
Проаналізовано зміст правових гарантій у процесі інвестування у сфері державно-приватного партнерства. Зазначено, характерною особливістю ДПП як співробітництва між державним партнером та приватним є інвестування в довгостроковий проєкт із розподіленням ризиків між партнерами з наявністю показників результативності – це кількісні та якісні показники щодо надійності та доступності об’єкта державно-приватного партнерства, що мають бути досягнуті в результаті реалізації проєкту, що здійснюється на умовах державно-приватного партнерства, з урахуванням його мети та завдань. Обґрунтовано, що, незважаючи на взаємні вигоди різних форм державно-приватного партнерства, вони мають істотні ризики, в першу чергу для приватного партнер як сторони вразливішої, оскільки реалізація проєктів ДПП залежить від політики концедента (держави) як сторони договору. Загалом це впливає на надходження інвестицій в об’єкти ДПП та вимагає від держави системи гарантій захисту інвестицій. Теорія та практика різноманітних сфер, моделей та інструментів державно-приватного партнерства інвестування підтверджує необхідність встановлення гарантій для інвесторів для захисту власних капіталовкладень. Системний аналіз цих законів доводить, що гарантії в процесі інвестування у сфері ДПП є загальними та декларативними і майже не передбачають специфіки проєктів ДПП. Проаналізовано спеціальне законодавство у сфері ДПП, зроблено аналіз, що правові гарантії спрямовані на захист інвестицій та являють собою систему правових норм різних нормативно-правових актів. Визначено, що напрями вдосконалення застосування правових гарантій для забезпечення захисту прав приватних інвесторів, зокрема щодо усунення термінологічної плутанини та систематизації понять «державна підтримка», «державні гарантії» та «державні гарантії захисту інвестицій» та створення правових механізмів їх реалізації.

The content of legal guarantees when investing in the field of publicprivate partnership is analyzed. It is noted that a characteristic feature of PPP as cooperation between public and private partners is investing in a long-term project with risk sharing between partners with the availability of performance indicators – these are quantitative and qualitative indicators of reliability and accessibility of public-private partnership, which must be achieved implementation of the project, which is carried out on the terms of public-private partnership, taking into account its purpose and objectives. It is justified that despite the mutual benefits of various forms of public-private partnership, they have significant risks, especially for the private partner as a more vulnerable party, as the implementation of PPP projects depends on the policy of the grantor (state) as a party. In general, this affects the inflow of investment in PPP facilities and requires the state to guarantee investment protection. The theory and practice of various areas, models and tools of public-private investment partnership, confirms the need to establish guarantees for investors to protect their investments. A systematic analysis of these laws proves that guarantees for investing in the field of PPP are general and declarative and almost do not provide for the specifics of PPP projects.The special legislation in the field of PPP is analyzed, the analysis is made that legal guarantees are directed on protection of investments and represent system of legal norms of various regulatory legal acts. The directions of improvement of application of legal guarantees for maintenance of protection of the rights of private investors are defined. In particular, on the elimination of terminological confusion and systematization of the concepts of “state support”, “state guarantees” and “state guarantees of investment protection” and the creation of legal mechanisms for their implementation.
Топал А. С. До питання гарантій у разі здійснення інвестування у сфері державно-приватного партнерства / А. С. Топал // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 6. - С. 234-240.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; public-private partnership; guarantees; legal guarantees; investments; державно-приватне партнерство; гарантії; правові гарантії; інвестиції