Свобода об’єднання як основоположний принцип у сфері праці - Назаревич, І. І.; Назаревич, И. И.; Nazarevich, I. I. (Одеса : Фенікс, 2014)
Принцип свободи об’єднання та дійсного визнання права на ведення колективних переговорів у міжнародному трудовому праві визнається як пріоритетний і основоположний принцип та право у сфері праці. Право на свободу об’єднання складається з наступних елементів: 1) права працівників і роботодавців вільно створювати організації і вступати до вже діючих або не вступати до них; 2) права організацій працівників і роботодавців вільно здійснювати свою діяльність; 3) права організацій працівників і роботодавців створювати національні федерації і конфедерації; 4) права національних федерацій або конфедерацій засновувати міжнародні організації чи приєднуватися до таких; 5) права на ведення колективних переговорів з метою укладення колективних договорів; 6) права на страйк.
Назаревич І. І. Свобода об’єднання як основоположний принцип у сфері праці / І. І. Назаревич // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 479-482.
Keywords: свобода об’єднання; право на ведення колективних переговорів у міжнародному трудовому праві; право у сфері праці; право на свободу об’єднання працівників та роботодавців; свобода объединений; право на ведение коллективных переговоров в международном трудовом праве; право на свободу объединений работников и работодателей; право в сфере труда; freedom of association; the right to collective bargaining in international labor law; the right to freedom of association of workers and employers; right to work