Відкритий уряд: досвід Сполучених Штатів Америки та європейських країн - Сіленко, Алла Олексіївна; Сіленко, А. О.; Силенко, Алла Алексеевна; Silenko, Alla O.; Крук, Наталя Володимирівна; Крук, Н. В.; Крук, Наталья Владимировна; Kruk, Natalia V. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
У вересні 2011 року Україна почала процедуру вступу в партнерство та приєдналася до Міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд»», яка спрямована на підвищення рівня відкритості та прозорості діяльності державних органів, упровадження високих стандартів професійної чесності в державному управлінні. Ініціатива «Відкритий Уряд» актуалізує і ставить на порядок денний питання про підвищення ефективності демократичних інститутів в Україні. Метою статті є розгляд досвіду Сполучених Штатів Америки і європейських країн. У статті проведено порівняльний аналіз закордонного досвіду реформування державної влади, на основі якого зроблено висновок про те, що процес реформування державної влади мав дуже важливу політичну мотивацію у зв’язку із кризою довіри в демократичних країнах наприкінці ХХ століття до традиційних політичних інститутів представницької демократії, які забезпечували її легітимність протягом усього століття, – партій, виборів, парламентів, держави загалом. Розглядається формат ініціативи «Відкритий Уряд», у рамках якої держава бере на себе чіткі зобов’язання за вказаними пріоритетами. Офіційна мета даної ініціативи – забезпечення безпрецедентного рівня відкритості уряду, створення системи прозорості, участі та співпраці урядових агентств із громадянами і групами інтересів публічного, приватного та некомерційного секторів у формуванні та реалізації політичних рішень. Зроблено висновок про те, що застосування досвіду закордонних країн, що мають ефективні системи інформаційної відкритості органів влади, може принести помітну користь у процесі вдосконалення діяльності органів державної влади України. Проте варто враховувати, що кожна країна має свою специфіку, сліпе запозичення «чужих» зразків навряд чи принесе очікувані результати. Тому Україні необхідна власна модель системи інформаційної відкритості влади, що враховуватиме національну специфіку, особливості історичного розвитку, політичні, соціально-економічні, культурні, соціально-психологічні й інші чинники.

В сентябре 2011 года Украина начала процедуру вступления в партнерство и присоединилась к Международной инициативе «Партнерство «Открытое Правительство»», которая направлена ​​на повышение уровня открытости и прозрачности деятельности государственных органов, внедрение высоких стандартов профессиональной честности в государственном управлении. Инициатива «Открытое Правительство» актуализирует и ставит на повестку дня вопрос о повышении эффективности демократических институтов в Украине. Целью статьи является рассмотрение опыта Соединенных Штатов Америки и европейских стран. В статье проведен сравнительный анализ зарубежного опыта реформирования государственной власти, на основе которого сделан вывод о том, что процесс реформирования государственной власти имел очень важную политическую мотивацию в связи с кризисом доверия в демократических странах в конце ХХ века к традиционным политическим институтам представительной демократии, которые обеспечивали ее легитимность в течение всего века, - партий, выборов, парламентов, государства в целом. Рассматривается формат инициативы «Открытое Правительство», в рамках которой государство берет на себя четкие обязательства по указанным приоритетам. Официальная цель данной инициативы - обеспечение беспрецедентного уровня открытости правительства, создание системы прозрачности, участия и сотрудничества правительственных агентств с гражданами и группами интересов публичного, частного и некоммерческого секторов в формировании и реализации политических решений. Сделан вывод о том, что применение опыта зарубежных стран, имеющих эффективные системы информационной открытости органов власти, может принести заметную пользу в процессе совершенствования деятельности органов государственной власти Украины. Однако следует учитывать, что каждая страна имеет свою специфику, слепое заимствование "чужих" образцов вряд ли принесет ожидаемые результаты. Поэтому Украине необходима собственная модель системы информационной открытости власти, учитывать национальную специфику, особенности исторического развития, политические, социально-экономические, культурные, социально-психологические и другие факторы.

In September 2011, Ukraine began the process of joining the partnership by joining the International Initiative Open Government Partnership, which aims to increase the level of openness and transparency of public bodies, the introduction of high standards of professional integrity in public administration. The Open Government initiative raises and raises the issue of improving the efficiency of democratic institutions in Ukraine. The purpose of the article is to review the experience of the United States and European countries. The article provides a comparative analysis of the foreign experience of reforming state power, on the basis of which it was concluded that the process of reforming the state power had a very important political motivation in connection with the crisis of confidence in democratic countries at the end of the twentieth century to the traditional political institutes of representative democracy, which ensured its legitimacy throughout the century – parties, elections, parliaments, the state as a whole. The format of the initiative “Open Government” is considered, within the framework of which the state assumes clear commitments on the specified priorities. The official goal of this initiative is to ensure an unprecedented level of government openness, to create a system of transparency, participation and cooperation of government agencies with citizens and interest groups of the public, private and non-profit sectors in the formation and implementation of policy decisions. It is concluded that the use of experience of foreign countries with effective systems of informational openness of the authorities can bring significant benefits in the process of improving the activities of state authorities of Ukraine. However, it should be borne in mind that each country has its own specifics and blind borrowing of “foreign” samples is unlikely to bring the expected results. Therefore, Ukraine needs its own model of the system of information openness of power, which will take into account national specifics, features of historical development, political, socio-economic, cultural, socio-psychological and other factors.
Сіленко А. О. Відкритий уряд: досвід Сполучених Штатів Америки та європейських країн / А. О. Сіленко, Н. В. Крук // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 65. – С. 76-82.
Keywords: Відкритий уряд; інформаційна відкритість; діяльність органів державної влади; реформування державного управління; демократичні країни; Открытое правительство; информационная открытость; деятельность органов государственной власти; реформирование государственного управления; демократические страны; Open government; information openness; activity of state authorities; reform of public administration; democratic countries; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science