Концепт, структура й субстрат системи смислоутворення - Матюшина, І. І.; Матюшина, И. И.; Matiushyna, I. I. (My University, 2016)
У статті представлена системна модель процесу смислоутворення. Концепт системи продукування смислу – це зв’язка «знання-цінності», яка включає в себе як особистісні елементи свідомості автора, так і надособистістні (загальнокультурні) елементи. Структура системи смислоутворення є взаємодією мовних і позамовних, внутрішніх і зовнішніх зв’язків. Субстрат системи (слова та словосполучення) може змінювати структуру й впливати на концепт системи. Зроблено висновок, що смислоутворення – специфічний варіант сильної динамічної системи, що змінює не тільки елементи, а й структуру і сам концепт під впливом властивостей елементів.

В статье представлена системная модель процесса смыслообразования. Концепт системы продуцирования смысла – это связка «знания-ценности», которая включает в себя как личностные элементы сознания автора, так и надличностные (общекультурные) элементы. Структура системы смысло- образования включает взаимодействие языковых и надъязыковых, внутренних и внешних связей. Субстрат системы (слова и словосочетания) может менять структуру и влиять на концепт системы. Сделан вывод, что смыслообразование – это специфический вариант сильной динамичной системы, которая меняет не только элементы, но и структуру и сам концепт под влиянием особенностей элементов.

The article presents system model of process of the generation of sense. The concept of system of a producing sense is a connection of “knowledge-value” which includes personal elements of consciousness of the author and transpersonal (common cultural) elements. The structure of system of the generation of sense includes interaction language and extra-language, internal and external relations. The substratum of system (the word and the phrase) can change structure and influence a concept of system. System of the generation of sense is a specific version of strong dynamic system which changes not only elements, but also structure, and a concept under the influence of features of elements.
Матюшина І. І. Концепт, структура й субстрат системи смислоутворення / І. І. Матюшина // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 11. - С. 76-79.
Keywords: смислоутворення; смисл; системний метод; концепт; структура; субстрат; смыслообразование; смысл; системный метод; концепт; структура; субстрат; generation of sense; sense; system method; concept; structure; substratum