Дика природа: підходи до розуміння сутності та соціального призначення - Колдунов, Я. В.; Koldunov, Ya. V. (My University, 2017)
У статті розглядається осмислення концептуальної конструкції «дика природа» в сучасній науковій літературі. Дається аналіз підходів до розуміння дикої природи, які ґрунтуються на розумінні дикої природи: як «незайманої», «первісної» природи, яка не має антропогенного впливу на своє функціонування; як території, що має свободу і природність у своєму розвитку; як важкодоступних ділянок земної поверхні з великою кількістю тварин в їх природному середовищі, які поступово будуть дедалі більше залучатися до сфери активної діяльності людини; як організація особливо охоронюваних природних територій, де забороняються всі форми природокористування, але для фінансування яких порушується принцип абсолютної заповідності і окремі види тварин та рослин стають, залежно від потреб та попиту, товаром. Визначається соціальне значення дикої природи. Підкреслюється, що дика природа на сучасному етапі існує в щільному цивілізаційному оточенні і потребує людяного ставлення до себе.

В статье рассматривается осмысление концептуальной конструкции «дикая природа» в современной научной литературе. Дается анализ подходов к пониманию дикой природы, основанные на понимание дикой природы: как «нетронутой», «первоначальной» природы, которая не имеет антропогенного воздействия на свое функционирование; как территории, имеющей свободу и естественность в своем развитии, как труднодоступных участков земной поверхности с большим количеством животных в их естественной среде, которые постепенно будут все больше привлекаться к сфере активной деятельности человека; как организация особо охраняемых природных территорий, где запрещаются все формы природопользования, но для финансирования которых нарушается принцип абсолютной заповедности и отдельные виды животных и растений становятся, в зависимости от потребностей и спроса, товаром. Определяется социальное значение дикой природы. Подчеркивается, что дикая природа на современном этапе существует в плотном цивилизационном окружении и требует человеческого отношения к себе.

The article analyzes the interpretation of the conceptual design of “wilderness” in modern scientific literature. An analysis of approaches to understanding the wilderness based on the understanding of wild nature is given: as an “untouched”, “original” nature that does not have anthropogenic impact on its functioning; as a territory that has freedom and naturalness in its development; as hard-to-reach areas of the earthly Surfaces with a large number of animals in their natural environment, which will gradually be increasingly attracted to the sphere of active human activity; as the organization of specially protected natural areas, where prohibited аll forms of nature use, but for the financing of which the principle of absolute reserve is violated, and certain types of animals and plants become commodities, depending on their needs and demand. The social significance of wilderness is determined. It is emphasized that wilderness exists in today’s dense civilizational environment and requires a human attitude to yourself.
Колдунов Я. В. Дика природа: підходи до розуміння сутності та соціального призначення / Я. В. Колдунов // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 17. - С. 59-61.
Keywords: природа; дика природа; суспільство; людина; екологічна етика; природа; дикая природа; общество; человек; экологическая этика; nature; wild nature; society; man; ecological ethics