Неформальні деструктивні політичні практики на пострадянському просторі: поняття, форми та контагіозність - Краснопольська, Тетяна Миколаївна; Краснопольська , Т. М.; Краснопольская, Татьяна Николаевна; Krasnopolska, Tetiana M. (Одеса: Фенікс, 2018)
В статті розглянуто сутність та основні види неформальних політичних практик. Встановлено типи неформальних деструктивних політичних практик, виділені дві їх групи («жорстку» корупцію) та інші форми («м’яку» корупцію). Проведено аналіз проявів таких форм неформальних деструктивних політичних практик як фаворитизм, непотизм, кронізм, клановість та трайбалізм на пострадянському просторі. З’ясовано сутність ефекту контагіозності корупції. Виділено дві групи пострадянських країн, що мають відмінності у переважаючих формах «м’якої» корупції. Доведено, що у західних республіках колишнього СРСР переважають індивідуальні практики (клієнтелізм, фаворитизм, непотизм та кронізм), в східних регіонах – колективні (клановість та трайбалізм). Доведено, що сформувати ефективні механізми подолання всіх форм неформальних деструктивних політичних практик, враховуючи ефект контагіозності, можливо лише за умови активної співпраці країн регіону в цій сфері.

В статье рассмотрены сущность и основные виды неформальных политических практик. Установлены типы неформальных деструктивных политических практик, выделены две их группы («жесткую» коррупцию) и другие формы («мягкую» коррупцию). Проведен анализ проявлений таких форм неформальных деструктивных политических практик как фаворитизм, непотизм, кронизм, клановость и трайбализм на постсоветском пространстве. Выяснено сущность эффекта контагиозности коррупции. Выделены две группы постсоветских стран, имеющих различия в преобладающих формах «мягкой» коррупции. Доказано, что в западных республиках бывшего СССР преобладают индивидуальные практики (клиентелизм, фаворитизм, непотизм и кронизм), в восточных регионах - коллективные (клановость и трайбализм). Доказано, что сформировать эффективные механизмы преодоления всех форм неформальных деструктивных политических практик, учитывая эффект контагиозности, возможно только при условии активного сотрудничества стран региона в этой сфере.

The essence and main types of informal political practices are considered in the article. Types of informal destructive political practices are established, two groups of such practices are identified: corruption («rigid» corruption) and other forms («soft» corruption). The analysis of manifestations of such forms of informal destructive political practices as favouritism, nepotism, cronyism, clanism and tribalism in the post-Soviet space were analyzed. The essence of the effect of the contagiousness of corruption is clarified. Two groups of post-Soviet countries are distinguished, with differences in the predominant forms of «soft» corruption. It is proved that individual practices prevail in the western republics of the former USSR (clientelism, favouritism, nepotism and cronyism), in the eastern regions – collective (clanism and tribalism). It is proved that to form effective mechanisms for overcoming all forms of informal destructive political practices, taking into account the effect of contagiousness, is possible only if the countries of the region will actively cooperate in this area.
Краснопольська Т. М. Неформальні деструктивні політичні практики на пострадянському просторі: поняття, форми та контагіозність / Т. М. Краснопольська // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), А. В. Полухіна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2018. – Вип. 61. – С. 55-67.
Keywords: неформальні деструктивні політичні практики; корупція; «м’яка» корупція; контагіозність корупції; фаворитизм; непотизм; кронізм; політичний трайбалізм; клановість; пострадянський простір; неформальные деструктивные политические практики; коррупция; «мягкая» коррупция; контагиозность коррупции; фаворитизм; непотизм; кронизм; политический трайбализм; клановость; постсоветское пространство; informal destructive political practices; corruption; «soft» corruption; contagiousness of corruption; favouritism; nepotism; cronyism; political tribalism; clanism; post-Soviet space; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE