Міжгалузевість, комплексність, інтегративність як характеристики сучасного права - Манько, Д. Г. (My University, 2022)
Розвиток суспільних відносин стимулює модернізацію права, яке має адаптуватися до сучасних реалій, щоббути належним та затребуваним регулятором. Зазначені зміни стосуються і питань розбудови системи права у багатьох правових системах. Загальні тенденції на універсалізацію, діалог, міжнародне співробітництво, потре- бують новітніх інструментів врегулювання які б поєднували і м’яке і тверде право, і публічну і приватну сферу, і матеріальні і процедурно-процесуальні норми. І в цьому аспекті сучасне право отримує новий імпульс до розвитку. Відтак питання загальнотеоретичного аналізу характеристик сучасного права вбачаються актуальним напрямом наукових досліджень. Багато з сучасних соціальних викликів потребують використання міжгалузевих інструментів їх вирішення. І в цьому контексті, міжгалузевість розуміється як складова характеристика загального правового розвитку. Сучасне право безумовно змінюється, і як відносно арсеналу своїх інструментів, так і відносно меж своєї дії. Змінюється розуміння і сприйняття права, правовий плюралізм, заперечуючи визначення права виключно як результату державної діяльності, передбачає існування неофіційного права як елемента правового життя суспільства. Постіндустріальне, інформаційне суспільство вимагає новітніх, універсальних моделей впорядкування відносин сформованих під впливом інформаційно-комунікативних технологій. Зазначені процеси зумовлюють активний діалог правових культур, який, в свою чергу вимагає розроблення універсальних, гармонійних, адаптованих та уніфікованих правових актів, а також механізмів правової інтеграції. Все це формує такі характеристики сучасного права як: міжгалузевість, комплексність та інтегративність.
Манько Д. Г. Міжгалузевість, комплексність, інтегративність як характеристики сучасного права / Д. Г. Манько // Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. – 2022. - № 4. – С. 8-12.
Keywords: інтегративність; комплексність; міжгалузевість; сучасне право; правова система; система права; правовий розвиток