Т. Шевченко і атеїзація української інтелектуальної еліти - Гренишен, А. М.; Grenyshen, A. M. (My University, 2017)
Аналізується вплив імперського релігійного універсалізму на світогляд інтелектуала ХІХ ст., підданого російського царя, на прикладі Т. Шевченка, який використовував у політико-ідеологічній боротьбі сюжети з Біблії. Морально-етичний зміст історій зі Священного Писання поет адресував іншим особам, а стосунки з Богом старався розбудовувати на своїх умовах, ігноруючи у такий спосіб точку зору Творця на ці питання. Кобзар не прикладав достатньо зусиль для застосування біблійних істин до себе, а тому не міг позбутися своїх душевних мук і допомогти іншим людям це зробити. Зрештою, зневажливе ставлення до Господа Бога, Творця всього, що існує, та до Його святого слова, записаного в Біблії, авторитетних громадських діячів українського національно-визвольного руху призвело до атеїзації подальших поколінь української інтелектуальної еліти. Унаслідок цього спостерігається стабільне стрімке падіння рівня особистої та суспільної моралі у кожному наступному поколінні, яке стає значно більш атеїстичним і аморальним, ніж попереднє.

Анализируется влияние имперского религиозного универсализма на мировозрение интелектуала ХІХ в., подданного российского царя, на примере Т. Шевченко, который использовал в политико-идеологической борьбе сюжеты из Библии. Морально-этическое содержание библейских историй поэт адресовал другим личностям, а отношения с Богом старался строить на своих условиях, игнорируя таким образом точку зрения Творца на эти вопросы. Кобзарь не прикладывал достаточно усилий для применения библейских истин к себе, а поэтому не мог избавиться от душевных мук и помочь другим это сделать. В конечном итоге, пренебрежительное отношение к Господу Богу, Творцу всего, что существует, и к Его святому слову, записанному в Библии, авторитетных общественных деятелей украинского национально-освободительного движения привело к атеизации следующих поколений украинской интеллектуальной элиты. Вследствие этого наблюдается стабильное стремительное падение уровня личной и общественной морали в каждом следующем поколении, которое становится более атеистическим и аморальным, чем предыдущее.

The article highlights the influence of the imperial religious universalism on an intellectual citizen of the nineteenth century of Russian tsar on the example of Shevchenko, who used scenes from the Bible for political and ideological fight. The moral and ethical content of the stories from the Scripture the poet addressed to others, while relationship with God he tried to develop on its own terms, ignoring thereby the Creator’s view on these issues. Kobzar did not put enough effort to applying biblical truths to himself, so he could not get rid of their anguish and help others to do so. Ultimately contempt for the God the Creator of all that exists and to His holy words recorded in the Bible by authoritative public figures of Ukrainian national liberation movement led to subsequent generations to atheisation of Ukrainian intellectual elite. In consequence, there is a steady sharp decline in personal and social morality in each successive generation, which is much more atheistic and immoral than the previous.
Гренишен А. М. Т. Шевченко і атеїзація української інтелектуальної еліти / А. М. Гренишен // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 17. - С. 19-21.
Keywords: Т. Шевченко; атеїзація; українська інтелектуальна еліта; Т. Шевченко; атеизация; украинская интеллектуальная элита; Shevchenko; atheisation; Ukrainian intellectual elite