Сучасні технології та проєктування людства (спільне та різне у футуристичних концепціях М. Каку та Ю. Н. Харарі) - Кобелєва, Д. Л.; Kobelieva, D. L. (Одеса, 2020)
У статті розглянут філософські проблеми, пов’язані із застосуванням сучасних технологій у сфері трансформації людини. Спираючись на футуристичні концепції М. Каку та Ю.Н. Харарі, ми зробили спробу проаналізувати вплив науково-технічного прогресу на буття людини та людства загалом, а також зробити прогнози стосовного майбутнього цивілізації. М. Каку та Ю.Н. Харарі уважно розглядають різні аспекти сучасної науки та сучасних технологій, аналізують дослідження у сфері біології, когнітивних та комп’ютерних наук. В результаті цьго вони доходять висновків, що в найближчому майбутньому людство переживе глобальніші за всю свою історію зміни. По-перше, дослідження мозку спонукають замислитись над тим, що таке свідомість людини, з чого вона складається та взагалі для чого вона існує. Таким чином, підривається віра в один із фундаментальних аспектів людини, а саме в її індивідуальне, цілісне «Я». Якщо «Я» не існує (принаймні в тому вигляді, як його розуміє сучасна культура), то виникають серйозні світоглядні проблеми, пов’язані з обґрунтуванням сучасної гуманістичної парадигми, яка є основою сучасного соціально-політичного устрою. По-друге, сучасні технології вже цілком здатні змінювати людину настільки, що виникають питання про те, чи це людина, чи вже зовсім нова істота, яка не має нічого спільного із сутністю людини. Програмування генотипу, створення кіборгів, перенесення свідомості до штучних систем, створення потужного штучного інтелекту – все це вже майже реальність, отже, куль- тура та світогляд людства найближчим часом зазнають фундаментальних трансформацій. У зв’язку з цим перед філософією постають дуже важливі завдання, а саме проаналізувати наукові дані, сформулювати нову концепцію людини, визначити напрями та пріоритети подальшого розвитку цивілізації.

The article deals with the philosophical problems associated with the application of modern technologies in the field of human transformation. Based on the futuristic concepts of M. Kaku and Yu.N. Harari, an attempt is made to analyze the impact of scientific and technological progress on the existence of man and humanity as a whole, and to make predictions about the future of civilization. M. Kaku and Yu.N. Harari consider various aspects of modern science and modern technologies, analyze research in the field of biology, cognitive and computer sciences. As a result, they conclude that in the near future humanity will feel the most global changes in its history. First, brain research encourages us to think about what human consciousness is, what it consists of and, in general, why it exists. Thus, faith undermines one of the fundamental aspects of man – in his/her individual, holistic “I”. And if the “I” does not exist (at least in the form in which it is understood by modern culture), then there are serious worldview problems associated with the justification of the modern humanistic paradigm, which in turn is the basis of the modern socio-political system. Secondly, modern technologies are already quite capable of changing a person so much that the question arises whether it is a person or a completely new creature that has nothing to do with the essence of man. Genotyping, the creation of cyborgs, the transfer of consciousness to artificial systems, the creation of powerful artificial intelligence – all this is almost a reality, and therefore, the culture and worldview of mankind will soon undergo fundamental transformations. In this regard, philosophy faces very important tasks: to analyze scientific data and formulate a new concept of man, to determine the directions and priorities for further development of civilization.
Кобелєва Д. Л. Сучасні технології та проєктування людства (спільне та різне у футуристичних концепціях М. Каку та Ю. Н. Харарі) / Д. Л. Кобелєва// Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2020. - Вип. 27. - С. 13-20. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i27.913