Щодо поняття державного управління у сферах фізичної культури та спорту в умовах євроінтеграції - Моргунов, Олександр Анатолійович; Моргунов, О. А.; Моргунов, Александр Анатольевич; Morhunov, Oleksandr A. (Одеса : Гельветика, 2019)
У статті визначено ознаки та сформульовано поняття публічного адміністрування сфер фізичної культури та спорту в Україні зі встановленням законодавчих підстав його використання поряд із поняттям державного управління. Наголошено, на доцільності в рамках розвитку категоріально-понятійного апарату науки адміністративного права України перехід із використання поняття державного управління у сферах фізичної культури та спорту у вузькому та широкому розумінні на категорії публічного управління та публічного адміністрування сфер фізичної культури та спорту. Визначено, що публічне адміністрування сфер фізичної культури та спорту необхідно визначати як професійну політично неупереджену діяльність на посадах публічної служби в органах держави та місцевого самоврядування в межах їх компетенції із практичного виконання наступних завдань і функцій держави: аналіз державної політики; забезпечення її реалізації; виконання норм законодавства; забезпечення надання доступних і якісних адміністративних послуг; здійснення нагляду та контролю за дотриманням законодавства; управління фінансовими ресурсами, майном та контролю за їх використанням; управління персоналом органів; реалізації інших повноважень, визначених законодавством. Зроблено висновок, що посадами публічної служби в органах держави автор пропонує вважати такі їх первинні структурні одиниці, що визначені структурою і штатним розписом з викладеним обсягом посадових повноважень і обов’язків. Тобто, віднесення до посад публічної служби в органах держави посад державних службовців Секретаріату Кабінету Міністрів України; міністерств та інших центральних органів виконавчої влади; місцевих державних адміністрацій; органів прокуратури; органів військового управління; закордонних дипломатичних установ України; державних органів, особливості проходження державної служби в яких визначені законом. Посадами публічної служби в органах місцевого амоврядування автор пропонує вважати такі їх первинні структурні одиниці, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України для виконання вищеперерахованих завдань і функцій держави.

В статье определены признаки и сформулировано понятие публичного администрирования сфер физической культуры и спорта в Украине с установлением законодательных оснований его использования наряду с понятием государственного управления. Отмечено, целесообразность в рамках развития категориально-понятийного аппарата науки административного права Украины переход с использования понятия государственного управления в сферах физической культуры и спорта в узком и широком смысле на категории публичного управления и публичного администрирования сфер физической культуры и спорта. Определено, что публичное администрирование сфер физической культуры и спорта необходимо определять как профессиональную политически беспристрастную деятельность на должностях публичной службы в органах государства и местного самоуправления в пределах их компетенции с практического выполнения следующих задач и функций государства: анализ государственной политики; обеспечение ее реализации; выполнение норм законодательства; обеспечения предоставления доступных и качественных административных услуг; осуществление надзора и контроля за соблюдением законодательства; управление финансовыми ресурсами, имуществом и контроля за их использованием; управление персоналом органов; реализации других полномочий, определенных законодательством. Сделан вывод, что должностями публичной службы в органах государства автор предлагает считать такие их первичные структурные единицы, которые определены структурой и штатным расписанием с изложенным объемом должностных полномочий и обязанностей. То есть, отнесение к должностям публичной службы в органах государства должностей государственных служащих Секретариата Кабинета Министров Украины; министерств и других центральных органов исполнительной власти; местных государственных администраций; органов прокуратуры; органов военного управления; заграничных дипломатических учреждений Украины; государственных органов, особенности прохождения государственной службы в которых определены законом. Должностями публичной службы в органах местного самоуправления автор предлагает считать такие их первичные структурные единицы, на которые лица назначаются сельским, поселковым, городским головой, председателем районного, районного в городе, областного совета на конкурсной основе или по другой процедуре, предусмотренной законодательством Украины для выполнения вышеперечисленных задач и функций государства.

The article defines the signs and formulated concept of public administration of physical culture and sports in Ukraine with the establishment of legislative grounds for its use along with the concept of public administration. It was emphasized that in the framework of development of the categorical-conceptual apparatus of the science of administrative law of Ukraine, the transition from the use of the concept of state administration in the spheres of physical culture and sport in the narrow and broad sense to the categories of public administration and public administration of the spheres of physical culture and sport. It has been determined that public administration of physical culture and sports should be defined as professional politically impartial activity in the positions of public service in state bodies and local self-government within their competence for practical fulfillment of the following tasks and functions of the state: analysis of state policy; ensuring its implementation; compliance with legal norms; ensuring the provision of accessible and quality administrative services; supervising and monitoring compliance with legislation; management of financial resources, property and control over their use; management of рersonnel of bodies; the exercise of other powers specified by law. It is concluded that the positions of public service in the bodies of the state suggest to consider such their primary structural units, which are defined by the structure and staff list with the stated scope of official powers and responsibilities. That is, assignment to the posts of public service in the bodies of the state posts of civil servants of the Secretariat of the Cabinet of Ministers of Ukraine; ministries and other central executive bodies; local state administrations; prosecution bodies; bodies of military management; foreign diplomatic institutions of Ukraine; state bodies, the peculiarities of the passage of public service in which are defined by law. We suggest that the positions of public service in bodies of local self-government be considered as their primary structural units, for which persons are appointed village, town, city mayor, head of district, rayon in the city, regional council on a competitive basis or by other procedure, envisaged by the legislation of Ukraine to perform the above tasks and functions of the state.
Моргунов О. А. Щодо поняття державного управління у сферах фізичної культури та спорту в умовах євроінтеграції / О. А. Моргунов // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 83 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 143-150.
Keywords: публічне адміністрування; управління сферами фізичної культури та спорту; публічне адміністрування спорту; суб’єкти публічного адміністрування; державне управління; місцеве самоврядування; публичное администрирование; управление сферами физической культуры и спорта; публичное администрирование спорта; субъекты публичного администрирования; государственное управление; местное самоуправление; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE