Метафори та пізнання - Філяніна, Н. М.; Филянина, Н. Н.; Filyanina, N. M.; Іванова, К. А.; Иванова, К. А.; Ivanova, K. A. (My University, 2016)
Стаття присвячена дослідженню питання про те, яким чином звернення до метафор доповнює раціоналістичну аргументацію щодо необхідності розширення горизонтів розуміння природи та сприяє активізації й оптимізації діяльності з її збереження. Доведено, що за допомогою метафор здійснюється опосередкування різних форм невизначеностей. Метафоричні концепти можуть виходити за межі звичайного мислення та мови у сферу образного мислення й мови.

Статья посвящена изучению вопроса, каким образом метафоры дополняют рационалистическую аргументацию необходимости расширения горизонтов понимания природы и способствуют активизации и оптимизации деятельности, направленной на ее сохранение. Показано, что с помощью метафор осуществляется опосредование различных форм неопределенностей. Метафорические концепты могут выходить за рамки обычного мышления и языка в сферу образного мышления и речи.

The article is devoted to the research of the question how the address to metaphors completes rationalist arguments on the need to expand the horizons of understanding of the nature and promotes intensification and optimization of its preservation. It is proved that with the help of metaphors is carried out mediation of various forms of uncertainties. Metaphorical concepts can go beyond conventional thinking and language in the field of creative thinking and language.
Філяніна Н. М. Метафори та пізнання / Н. М. Філяніна, К. А. Іванова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 12. - С. 128-130.
Keywords: метафори; пізнання; природа; екоосвіта; метафоры; познание; природа; экообразование; metaphor; knowledge; nature; ecological education